Paștele și COVID-19 în Portugalia

Duminică portughezii au sărbătorit Paștele Catolic. Evident, cuvântul ”sărbătorit” nu este tocmai potrivit în contextul carantinei, în care s-a pomenit practic toată lumea, din cauza Coronavirusului
Unii au ales să petreacă pe WhatsApp evenimentul, alții, spre exemplu vecinii noștri, au decis să-și felicite bunica la distanță și să-i transmită într-un coș diferite bunătăți. 
Dar s-au găsit și destui, care au hotărât să petreacă sărbătorile pascale la Sudul Portugaliei, în regiunea Algarve. Chiar dacă autoritățile i-au chemat pe toți să evite pe cât posibil să iasă din case, oamenii nu prea s-au conformat. 
Atunci, Guvernul portughez  a decis să interzică orice deplasare care nu este urgentă, sau nu este în scop de muncă, dintr-o localitate în alta, în perioada 9-13 aprilie. Doar că, șmecherii când au auzit hotărârea, au reușit să ajungă la destinație, până la intrarea în vigoare a deciziei. Și uite de aici a pornit cearta pe facebook. În timp ce unii portughezi erau supărați pe numărul mare de turiști în magazine și pe străzi, în plină pandemie, alții erau extrem de relaxați și convinși, că nu fac nimic rău dacă vin să petreacă sărbătorile cu toată familia. 
O doamnă a devenit subiectul numărul unu în presa portugheză, după ce a scris un comentariu, că nimeni nu poate să-i interzică să vină de Paște la casa sa de vacanță. Adăugând, că sudicii nu sunt buni la nimic, trăiesc pe seama turiștilor și a celor din nordul, și centrul țării, care achită impozite. 
Între timp, în aceste zile, pe străzile orașului Portimao au început să circule mașini de pompieri, care prin megafoane îi chemau pe oameni să rămână în case. Iar în zonele în care erau observate mai multe persoane, imediat erau pornite sirene speciale. 
Mai mulți oameni, care au încălcat intenționat, sau neintenționat perioada de carantină (este vorba de persoane cu Coronavirus), au fost reținuți de organele de drept. 
Până una alta, în Portugalia numărul persoanelor infectate cu Covid-19 a ajuns la peste 17 mii, iar a celor decedate a depășit cifra de 560. În regiunea Algarve au fost înregistrate până la această oră, 289 de persoane infectate. Starea de urgență a fost prelungită. 
Școlile, centrele de dezvoltare, diferite companii și ONG-uri, continuă să confecționeze viziere, măști și echipament de protecție pentru lucrătorii în medicină, comerț, etc. 
Totodată, după sărbătorile pascale, autoritățile se așteaptă la creșterea numărului de persoane infectate. De aceea, cheamă din nou oamenii să rămână în această perioadă cât mai mult acasă. 
Familia noastră așa a și făcut. Iar o vecină portugheză, a decis să ne facă o surpriză și ne-a copt un ”Folar”
Acesta este un fel de pâine dulce sau sărată, cu un ou fiert în mijloc, care reprezintă învierea lui Hristos. ”Folar-ul” simbolizează prietenia, uniunea și reconcilierea. 
Vă doresc la toți să fiți sănătoși, să aveți multă răbdare și să țineți cont de recomandările specialiștilor. Să ne auzim de bine. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze