Simion Croitoru: ”Portughezii sunt încântați și surprinși de vinurile noastre”

La sfârșitul verii trecute, am avut o ocazie minunată să particip la o degustare de vinuri moldovenești. Evenimentul a fost organizat în orașul Portimao, Portugalia, la Xarme - Restaurante&Bar. 
Credeam, că toată informația și fotografiile realizate în cadrul acestui eveniment sunt pierdute, dar din fericire am reușit să recuperez materialul și am decis să public astăzi articolul.
Evenimentul desfășurat a fost super, gazdele primitoare, invitați plăcuți și un adevărat specialist în domeniul vinului, de la care am aflat multe lucruri interesante și utile despre această minunată licoare. 
Simion Croitoru, este un om de afaceri și fondatorul primului magazin online de vinuri moldovenești peste hotarele țării, www.moldovawines.store
Cu Simion ne știam doar pe net, iar cu ocazia acestui eveniment l-am cunoscut și în viața reală. El mi-a povestit, că a ajuns în Portugalia mai bine de 20 de ani în urmă și nu planifica atunci să rămână mai mult de 2 ani aici. Dar, anii au trecut și soarta a făcut în așa fel, încât Simion, împreună cu familia să rămână în Portugalia. Doar, că mereu gândul îi era la patria sa, Moldova. 
Oficial aventura cu vinurile a început  în anul 2013. În așa mod, el a decis să promoveze Moldova, vinurile noastre în Portugalia. Începuturile au fost extrem de grele, spune el. 
Simion Croitoru, om de afaceri, fondatorul moldovawines.store: ”Am adus vinurile moldovenești într-o țară de vinuri. Mulți m-au poreclit vânzătorul de nisip în deșert. Dar, sunt sigur că, cu vinuri de calitate poți merge oriunde. Persoanele care apreciază calitatea, înțeleg acest lucru. Eu promovez doar vinuri de valoare. Acum sunt în jur de 150 de vinuri moldovenești, care pot concura cu vinuri mult mai scumpe din străinătate”. 
Omul de afaceri spune, că tot mai multă lume începe să aprecieze vinurile noastre. Le aleg atent, le savurează cu plăcere, într-o companie agreabilă. 
Simion Croitoru, om de afaceri, fondatorul moldovawines.store: ”Este o plăcere să vezi, că un produs promovat de tine, la degustare oarbă este super apreciat. La una din astfel de expoziții internaționale de vinuri din Portugalia, am participat cu doar 8 vinuri moldovenești, spre deosebire de alți participanți cu sute de vinuri și am avut cel  mai premiat vin, cu cel mai mare punctaj”. 
Orice expoziție de vinuri, unde sunt prezentate și vinurile moldovenești, adună sute de persoane, dornice să deguste vinurile noastre. 
Simion Croitoru, om de afaceri, fondatorul moldovawines.store: ”Portughezii sunt surprinși de vinurile noastre. Am avut cazuri, când ei pe alocuri s-au simțit inferior, degustând din unele vinuri moldovenești, spunând, că ei doresc să meargă în Moldova, pentru a învăța cum se face vinul”. 
Simion nu doar livrează vinuri moldovenești în cele mai mari magazine din Portugalia, în unele restaurante din țară, dar și prin intermediul celui mai mare magazin online de vinuri moldovenești în afara țării, asigură livrarea vinului în peste 40 de țări ale lumii (Europa, SUA, în unele regiuni din Asia). Există livrări obișnuite și livrări expres. Astfel, în 24 de ore de la comandă, puteți deja savura vinul selectat. 
Simion Croitoru, om de afaceri, fondatorul moldovawines.store: ”Alegem foarte atent vinurile pe care le comercializăm. Ne bazăm pe calitate și preț adecvat. Mă bucur, că tot mai mulți moldoveni încep să afle informații utile despre vin. Încep să-l cunoască și să-l aprecieze. Ei participă la degustări, cumpără vinuri și îmi solicită părerea, cu ce mâncare s-ar potrivi un vin sau altul. Și acest lucru mă bucură nespus de mult. Astfel, ei devin ambasadorii vinului moldovenesc. Prin cumpărare, ei contribuie la dezvoltarea Moldovei, la creșterea economiei țării”. 
Pe tot parcursul discuției noastre, Simion de câteva ori a repetat, că moldovenii nu ar trebui să fie modești în acest sens, dar dimpotrivă, să promoveze vinurile noastre de calitate. 
”Să nu fim timizi. Să fim mândri de cine suntem. Venim din țara vinului și trebuie să-l promovăm”, a accentuat Simion. 
Îi doresc lui Simion multă baftă în ceea ce face, perseverență și putere. 
Toate bune și sănătate la toți, iar eu am plecat să-mi torn un pahar de vin moldovensc. 
P.S. Și da, nu uitați: ”Consumul excesiv de alcool, dăunează grav sănătății”. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze