Sfaturi de călătorie pentru Lisabona

Sezonul. Dacă vă planificați o vacanță în orașul Lisabona, atunci în opinia mea, cea mai bună alegere ar fi toamna târzie, sau începutul primăverii. De regulă în această perioadă timpul este frumos, iar turiști sunt mai puțini. 
 
Cazare. În cazul în care vă doriți o vacanță mai puțin costisitoare, puteți opta pentru un apartament la periferia orașului, sau pentru un hostel la preț accesibil. 
Transport. La Lisabona este destul de bine organizat transportul public. Puteți circula rapid, fără dificultate și cu preț minim cu tramvaiul, metroul, autobuzul sau funicularul. 
 
 
Plimbări. Lisabona este ușor de explorat pe jos. Dar, țineți cont de faptul că, străzile sunt pietruite, așa că, optați pentru încălțăminte comodă, cu talpă joasă. 
Măsuri preventive. Indiferent în ce perioadă a anului veniți, nu uitați de crema cu protecție solară, balsamul de buze și ochelarii de soare. La fel ar fi binevenit să aveți cu d-voastră și o umbrelă. 
Securitate. Lisabona este un oraș sigur. Dar și așa, mare atenție la hoții de buzunare, în special în transportul public. Nu lăsați obiecte de valoare în mașina închiriată. Și cel mai bine, evitați plimbările nocturne solitare, pe străzi pustii. 
Aperitive.În toate restaurantele portugheze se pun pe masă diverse aperitive: cașcaval, măsline, pâine, uneori salam. De regulă acestea nu sunt gratuite. În unele localuri, aperitivele ajung chiar să dubleze costul consumației. Așa că, dacă nu doriți să gustați din acestea, puteți cere chelnerului să le ia de pe masă. 
Magazinele. În zilele de lucru programul magazinelor este 9-13 și 14-19. Sâmbăta, cele mai multe funcționează până la prânz, iar duminica sunt închise. Excepție fac marile centre comerciale, unde multe magazine sunt deschise zilnic până la orele 22 sau 23. 
Duminica. Ultima zi a săptămânii pentru multe restaurante, cafenele, muzee și alte localuri este zi liberă. Așa că, ar fi bine să vă asigurați din timp în cazul în care vă planificați o anumită vizită. 
Mizeria. În general în oraș nu veți găsi gunoi la tot pasul, alte resturi lăsate. Dar, cea mai mare problemă continuă să o prezinte mizeria lăsată de câini. Posesorii de animale de casă se lasă cu greu convinși să o curețe. Așadar, aveți grijă pe unde călcați. 
Suvenire. În cazul în care doriți să cumpărați suvenire, alegeți magazine, gherete care se află mai departe de centrul orașului. Aveți șanse să procurați bibelouri la prețuri mult mai mici. 
Bucate. Dacă ajungeți în orașul Lisabona, trebuie neapărat să încercați bucatele din pește sau fructele de mare. Iată câteva denumiri de mâncăruri populare: 
  • Bacalhau com natas (pește cod cu frișcă)
  • Polvo a Lagareiro (caracatiță friptă servită de regulă cu cartofi)
  • Caldeirada de Peixe (este un mix de pește, legume și fructe de mare înăbușite) 
  • Sardinhas assadas (sardine la grătar)
  • Frango Piri Piri (pui picant, marinat cu diferite condimente)
Desert. Cel mai bun în opinia mea și cel mai renumit desert portughez este ”Pastel de Belem” (sau Pastel de Nata). Este o tartă cu cremă pe bază de gălbenuș de ou. În interior este ca o budincă de vanilie, iar exteriorul pare a fi foitaj. Unii preferă să mănânce aceste prăjituri calde, dar sunt la fel de bune și când sunt reci.
Băuturi. Neapărat să gustați vin, fie este vorba de Vinho Verde sau Vinho do Porto. În sezonul estival însă, sangria (băutură răcoritoare pe bază de vin) este perfectă. 
Buna dispoziție. Acesta ar fi un lucru primordial pe care ar trebui să-l luați cu voi în vacanță. 
 
Aș mai putea scrie alte câteva zeci de sfaturi, dar mă voi opri aici. Mai navigați pe net, analizați, citiți recomandări și sunt convinsă, că odată ce o să alegeți Lisabona drept destinație pentru călătorie, nu veți da greș. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze