Descoperim Lisabona (partea I)

În luna noiembrie, 2019 am petrecut două zile minunate la Lisabona. Aveam atâtea de a vă relata, dar tot nu găseam timp să înșir detalii aici, pe blog. Uite că, într-un final am făcut-o. Dar ținând cont, că e destul de multă informație și multe fotografii, am decis să plasez două articole. Cea de-a doua parte o voi posta un pic mai târziu. 
Chiar dacă este un oraș aglomerat, turistic, cu ambuteiaje, eu oricum sunt încântată de Lisabona. Am fost aici de câteva ori și de fiecare dată mi-a plăcut atmosfera. 
Împreună cu familia am decis să descoperim măcar o parte de Lisabona, în câteva zile libere de week-end. Pentru început am căutat pe internet un apartament unde să ne cazăm (5 persoane). Am găsit o variantă destul de economă, cu un apartament tare drăguț. Ne-am cumpărat bilete la autobuz  și am pornit din orașul Portimao, spre Lisabona.  
În 4 ore eram deja pe loc. Timpul era superb. De la autogară am luat un taxi și am ajuns la apartamentul închiriat pentru 2 zile.
Locuința se află într-o zonă mai industrială, dar acest lucru nicidecum nu a fost un dezavantaj. Apartamentul s-a dovedit a fi minunat. Cu două dormitoare, o sală mare, o bucătărie cu toate dispozitivele necesare, o baie drăguță și o priveliște perfectă. 
 
 
 
 
În aceeași seară am mers la un supermarket din apropiere pentru a cumpăra câte ceva pentru cină și mic dejun. 
 
În casele din Portugalia nu există încălzire centralizată (nu sunt convinsă dacă aceeași situație este și la nordul țării). În timpul iernii localnicii încălzesc apartamentele fie cu încălzitoare, aer condiționat  cu aer cald, cămine, reșouri etc.
 
În locuința închiriată de noi, era instalat aer condiționat, dar aerul cald sufla foarte slab. Respectiv în casă era destul de rece. Așa că, noi ne-am bucurat că am luat cu noi pijamale călduroase. 
 
Mic dejun pregătit rapid și suntem gata de a merge și de a explora capitala Portugaliei. 
În prima zi am ales să vedem împrejurimile. Pe hartă am văzut, că nu departe de noi se află Muzeul Azulejo. Nu am stat mult pe gânduri și am pornit acolo. Costul unui bilet este de 5 euro. Program de lucru, de marți și până duminică, de la 10 la 18. (Excepție zilele de sărbătoare). Copiii și nu doar, pot intra gratuit. În general pe site-ul muzeului sunt indicate toate detaliile, cine poate benficia de reduceri, cine intră gratuit etc. 
Muzeul Azulejo (sau Muzeul Național al Plăcilor Ceramice) - este găzduit de Mănăstirea Madre de Deus, ce datează din secolul al XVI-lea. Este un muzeu unic în întreaga lume. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dacă sunteți prin Lisabona, neapărați vă recomand să vizitați acest muzeu. O să vedeți cum a evoluat drumul olarului portughez, cum s-a trecut de la un stil de azulejos, la alt stil și proveniență: arabă, orientală, rococo, barocă, renascentistă și modernistă.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aici veți putea admira și o lucrare ce constă din 1300 de plăci și care măsoară 53 de metri lungime. Lucrarea redă orașul Lisabona, așa cum acesta arăta înainte de cutremurul devastator din 1755, fiind creată în 1738. 
În general, muzeul arată foarte somptuos, cu multe obiecte de artă unice. 
 
 
 
 
 
 
Și pentru că eram plini de energie, chiar și după o plimbare bună prin muzeu, am hotărât să mergem mai departe în oraș, să descoperim Lisabona. Dar detalii despre hoinăreala prin capitala Portugaliei, o să aflați deja din următorul articol. Pe curând. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze