Descoperim Lisabona (partea II)

Dacă ați citit prima parte despre călătoria mea în orașul Lisabona, atunci vă amintiți că am relatat despre cazarea într-un apartament, vizitarea Muzeului Plăcilor Ceramice etc. Ulterior, împreună cu familia am pornit să descoperim în continuare această capitală minunată.
 
 
 
 
Timpul a fost perfect, așa că, ne-am plimbat cu plăcere și am admirat  arhitectura, străzile, monumentele, bulevardele și pavajul extraordinar.  
 
 
 
 
 
Am hoinărit în lung și în lat, până am ajuns la ”Praca dos Restauradores”. Piața și monumentul din centru, marcând restaurația monarhiei portugheze în 1640, au fost construite în anii 1870, când vechiul Passeio Publico a fost transformat în Avenida da Liberdade
 
Obeliscul, gravat cu date importante din campania de restaurație, este încadrat de statui înfățișând Victoria și Spiritul Independenței. 

 
În piața care înconjoară monumentul este un trafic intens. În colțuri se înghesuie magazine, cafenele, chioșcuri și restaurante. 
 
Un scurt popas, zeci de fotografii, admirare a peisajelor și din nou la drum. Nu am stat mult pe loc, pentru că ne dădeam seama că mai avem multe de văzut. Așa că, am pornit agale mai departe. 
 
 
 
 
 
Evident nu am putut trece cu vederea suvenirele și am cumpărat câte ceva. Ne mai opream bineînțeles și pentru a face câteva fotografii ca amintire. 

Uite așa încet dar sigur am ajuns la ”Elevador de Santa Justa”. Acest lift din fier nu este opera lui Eiffel, așa cum s-ar putea să vi se spună, ci a elevului său portughez, Raoul Mesnier de Ponsard. Liftul neogotic îi urcă pe turiști de la Baixa la ruina Carmo și cafeneaua panoramică, unde se pot face poze. 
Eram atât de dornici să ne plimbăm cu acest lift, dar trebuia de așteptat minute bune, pentru că, zeci de turiști la fel erau nerăbdători să vadă din interior această inedită construcție. Copilul nu prea a avut răbdare să stea atâta timp, așa că, am zis că poate vom reuși altă dată să vizităm liftul. 
 
Într-un sfârșit am ajuns chiar în inima capitalei. Praça do Comercio - este o piață vastă de pe faleză, care și-a recăpătat o parte din vechea prestanță după interzicerea parcării mașinilor. E un spațiu urban, a cărui frumusețe își revendică încă importanța în cadrul orașului. 
 
Dom Jose I, rege al Portugaliei din vremea cutremurului, privește spre râu, de la înălțimea statuii ecvestre a lui Joaquim Machado de Castro (renumit sculptor portughez). 
 
Tot de aici, se deschide o priveliște minunată spre râul Tejo. Așa că, puteți să vă plimbați în voie pe faleză și să admirați peisajele. 

Această lungă plimbare ne-a cam epuizat și plus la toate eram extrem de flămânzi, am decis să facem un popas pentru a mânca ceva. Desigur nu am putut să trecem pe alături de renumitul ”TimeOut Market Lisboa”. 
Este renumita piață cu produse alimentare, care a fost transformată într-un food court și birouri de lucru izolate la nivelul superior. Aici cu siguranță veți găsi ceva pe placul d-voastră. Sunt zeci de localuri, cu mâncare diversă și chiar cu bucătari cu stele Michelin. Mai mereu este arhiplin, în special de turiști. 
Noi am avut nevoie de minute bune până a găsi o masă liberă, unde să încăpem cu toții. Plus la aceasta, mulțimea de oameni înseamnă și rânduri interminabile, așa că, va trebui să aveți multăăă răbdare, până veți primi farfuriile cu bucatele alese. 
Fiecare din noi și-a ales bucate absolut diferite: risotto cu carne de miel, hamburger cu cartofi, fish&chips, caracatiță cu cartof dulce. Recunosc, mâncarea a fost pur și simplu extraordinară, iar porțiile mari. Prețul a fost mediu. Nici foarte ieftin, dar nici extrem de scump. Dar bucatele astea, și-au meritat toți banii. 
 
 
Bineînțeles nu am putut pleca, fără să mâncăm un desert, dar și să savurăm o cafea bună. 
 
Exact la ieșire din local, am zărit o gheretă ce vinde renumita băutură portugheză ”Ginja”.
Nu este altceva decât un lichior cu gust de vișină. Oamenii beau acest lichior de obicei dintr-un pahar mic, făcut din ciocolată, care poate fi mâncat apoi. Ceea ce am și făcut :) O bunătate. Recomand cu încredere să încercați. 
După o scurtă plimbare de seară, am luat un taxi și am ajuns sleiți de puteri în apartamentul închiriat. 
 
 
Următoarea zi nu a mai fost atât de senină. Plus la toate afară a început ploaia. 
Ne-am pregătit rapid micul dejun, am împachetat bagajele și am pornit mai departe, pentru că, până la plecare aveam câteva ore și am decis pe finalul călătoriei să mai vedem măcar ceva. 
De această dată am hotărât să mergem cu metroul. 
 
 
 
 

Călătoria a fost rapidă, accesibilă și foarte comodă. Metroul ne-a adus în câteva minute în centrul orașului. 
 
 
 
Și pentru că, în ziua precedentă nu am ajuns pe nici o platformă, să vedem de sus tot orașul, am decis să mergem la Centrul Comercial Amoreiras, care oferă o vederă panoramică minunată. 
 
De aici capitala se vede ca în palmă. Blocuri noi și moderne, case vechi, construcții, monumente istorice, atracții turistice. 
 
 
 
De aici puteți admira ”Ponte 25 de Abril” - este un pod suspendat, care leagă orașul Lisabona cu municipalitatea Almada. Acesta a fost inaugurat la 6 august 1966 și este adesea comparat cu Podul Golden Gate din San Francisco, SUA. 
 

Și ”Santuario Nacional de Cristo Rei” se poate vedea destul de bine din acest punct panoramic. Asemănarea cu Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro nu este întâmplătoare. Cardinalul Patriarh al Lisabonei a văzut statuia din Rio în 1934, într-o vizită în Brazilia și apoi a răspândit ideea de a avea o statuie asemănătoare, ridicată în Portugalia. La o adunare ținută în 1940 la Fatima, preoții Portugaliei au făcut un jurământ să ridice această statuie, dacă Portugalia nu va fi atrasă în cel de-al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost inaugurat oficial în anul 1959. 
Multe alte atracții turistice pot fi admirate din acest punct panoramic. Important să aveți parte de vreme favorabilă. Noi am avut noroc să prindem și un pic de soare. Așa că, am privit cu plăcere fiecare părticică a orașului. 
 
 
 
 
 
 
Și pentru că am mai avut timp până la plecare, am reușit să mai hoinărim prin acest centru comercial și să mai gustăm diverse bunătăți. 
 
 
 
 
 
 
 
Așa a fost scurta noastră călătorie în orașul Lisabona. Evident, că am văzut doar o mică parte din această splendidă capitală, dar promitem să mai revenim pentru noi senzații și noi descoperiri. 
În următoarea postare voi oferi idei, sfaturi și alte chestii utile pentru cei care vor dori să viziteze Lisabona. Pe curând ;) 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze