Ziua Libertății

Portugalia marchează astăzi Ziua Libertății, denumită Revoluția Garoafelor sau 25 de Abril. În această zi (25 aprilie), în anul 1974 la Lisabona, a avut loc o lovitură de stat militară, prin care s-a schimbat regimul portughez dictatorial instaurat de Antonio de Oliveira Salazar, în unul democratic. Mii de oameni au ieșit în stradă ținând în mâini garoafe.
Astfel, s-a pus punct Războiului Colonial, în care mii de soldați portughezi fuseseră recrutați în serviciul militar obligatoriu. A fost pus capăt regimului autoritar care reprimase drepturile cetățenilor și libertățile politice. 

euronews.com
După revoluție s-a adoptat o nouă Constituție, a fost înlăturată cenzura, deținuții politici au fost eliberați. Până la sfârșitul anului 1974, trupele portugheze au fost restrase din Guineea Portugheză. A urmat independența Capului Verde, Mozambicului, Sao Tome și Principe și a Angolei (în 1975). La fel au fost retrase trupele portugheze și din Timorul de Est. 
25 aprilie este o zi liberă în Portugalia. Iar în toată țara sunt organizate un șir de evenimente. 

P.S. La ora 10.00 (ora locală), în Parlamentul portughez începe Sesiunea Solemnă Comemorativă, cu ocazia celor 45 de ani de la ”Revoluția Garoafelor”. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze