O zi la Lisabona!

În urmă cu o săptămână am fost nevoită să plec la Lisabona pentru a perfecta niște acte. Am decis să profit de așa oportunitate și să prind doi iepuri odată, să fac actele necesare, dar și să mă plimb prin capitala Portugaliei. Fiind și soțul liber în acea zi, am decis să mergem împreună într-o scurtă excursie. 
Din Portimao în Lisabona am ajuns cu autocarul în 3 ore și jumătate. Călătoria a fost rapidă și confortabilă. Când am ajuns în capitală, cerul era acoperit de nori și ploua încet. 
Peste o oră a apărut soarele și noi, extrem de mulțumiți de timpul frumos, am mers să explorăm Lisabona. 
 
 
Evident că, cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziție nu au fost nici pe departe suficiente pentru a vedea toată splendoarea capitalei. De aceea, în acest articol veți găsi doar informații și fotografii strict pe unde am reușit să ajungem în acest timp scurt. 
Din ceea ce am reușit să observ, Lisabona are multe locuri unde veți întâlni în mare parte turiși cu aparate de fotografiat și hărți în mână, dar și cartiere unde nu veți vedea atâta aglomerație pe stradă, unde localnicii își beau fără grabă cafeaua, discută sau citesc ziare. Evident, cele mai cunoscute monumente, edificii istorice, muzee, bulevarde atrag mulți străini. În această perioadă, numărul turiștilor nu este totuși atât de mare, respectiv puteți să vă plimbați mai lejer, să apreciați fără multă grabă arhitectura Lisabonei și să vizitați muzee fără a sta mult timp în rând. Împreună cu soțul, am admirat cu drag centrul capitalei, clădirile vechi, străzile înguste, dar și bulevardele largi.
 
 
 
 
 
 
Lisbona mi-a părut destul de verde în toate sensurile. Aici am văzut mulți copaci, arbuști, parcuri frumos amenajate. În această perioadă înfloresc multe plante, care emană un miros incredibil și oferă un aspect plăcut și primăvăratic orașului. Acest lucru ar putea totuși să fie un dezavantaj în cazul în care sunteți o persoană alergică. 
În capitala Portugaliei veți avea ocazia să explorați diverse mijloace de transport, o bună parte din ele ecologice (tramvai, biciclete, trotinete electrice). Sau, dacă aveți mai mult timp la dispoziție și sănătatea vă permite, puteți face o excursie pe jos, cum am făcut-o noi. 
 
 
 
După o plimbare de câteva ore am decis să ne oprim undeva să mâncăm. Dacă ați ști câte localuri cu mâncare bună sunt aici. Important să știți exact ce mâncare vreți și să alegeți din recomandări vreun local. Noi am ales întâmplător. Nu am dorit nimic specific portughez, de aceea am ales o cafenea, unde am comandat un brunch. La ”Cafe Janis”, un local mic dar destul de drăguț, am întâlnit în mare parte turiști străini. Aceștia savurau cu plăcere mâncarea și cafeaua, urmărind peste geam trecătorii grăbiți. Preparatele culinare simple, dar gustoase și cu un aspect extrem de apetisant, le-am păpat rapid. Între timp s-a pornit ploaia, iar noi am savurat în continuare cafeaua și ceaiul.  
După ce ploaia a mai stat, am pornit din nou la drum admirând frumusețile și diversitatea orașului. 
 
 
Pe drum am dat de o clădire, care inițial mi-a părut că este un supermarket. În realitate s-a dovedit a fi ceva inedit. Spațiul cu adevărat a fost cândva o piață locală. Acum însă, este o încăpere pentru 24 de restaurante, 8 baruri, cofetării, chioșcuri etc. ”Time Out Market Lisboa” este vizitat anual de milioane de turiști și localnici. Aici puteți mânca cele mai diverse bucate, din diverse bucătării ale lumii. Pentru început mi-a părut rău că, din start nu am ajuns aici să mâncăm, dar în același timp eram mulțumiți că intrând în acest local, eram cu burta plină. Totul arăta atât de apetisant și atât de bine și frumos aranjat pe farfurii. Unicul lucru care ar putea fi deranjant pentru anumite persoane, este totuși mulțimea de oameni de aici.
 
 
Încântați de acest local, ne-am continuat drumul și uite așa am ajuns și la Altice Arena. Spațiul unde s-a desfășurat concursul de muzică Eurovision 2018. 
 
 
Chiar în apropiere de această sală, se află un mare centru comercial ”Vasco da Gama”. Ne-am pierdut ceva timp și pe acolo. Iar înainte de plecarea spre Portimao, am admirat peisajul de pe terasă, savurând renumitul ”galao” (cafea cu lapte) și ”pastel de nata” (prăjitură). 
 
La final am revenit extrem de mulțumiți de această expres-excursie, total neplanificată. 

P.S. Recomandări: 
  1. Planificați un traseu aproximativ pe unde vreți să ajungeți, ce vreți să vedeți în Lisabona.
  2. Informați-vă din timp în ceea ce privește transportul (taxi, transport public, metro etc) cu care vă veți deplasa prin capitală.
  3. Purtați haine și încălțăminte comodă. Lisabona și în general Portugalia, nu este țara pantofilor cu toc. 
  4. Nu uitați de umbrele, crema pentru protecție solară, balsamul de buze și ochelari de soare. Ploile și vântul pot fi puternice, iar soarele nemilos. 
  5. Citiți pe net recomandări referitor la hotele, restaurante, muzee, săli de spectacole, etc. 
  6. Oriunde ați merge, aveți grijă la lucrurile personale. 
  7. Luați-vă aparatul de fotografiat. Vă asigur că, nu vă veți sătura să tot faceți poze. 
  8. În cazul în care doriți să cumpărați suvenire, încercați să găsiți chioșc ceva mai departe de zona de centru a orașului, s-ar putea să fie de câteva ori mai ieftin produsul pe care vreți să-l cumpărați. 
  9. Drept cadou puteți aduce din Portugalia: magneți în forma țării, conserve de sardine, Vinho Verde, sau vin de Porto, bibelou reprezentând un cocoș (acesta fiind simbolul țării), ceramică, accesorii din plută ș.a.  
  10. Și nu uitați să aveți mereu cu d-voastră buna dispoziție.  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze