Portugalia închide școlile

Imediat după resctricțiile adoptate recent, autoritățile portugheze au recurs și la închiderea școlilor, pentru următoarele 15 zile. În această perioadă, nu va exista nici școala on-line, cum a fost anul trecut. Iar cele 15 zile de întrerupere a orelor, vor fi compensate într-o altă perioadă de vacanță. 
sursa:rtp.pt
Decizia intră în vigoare vineri, 22 ianuarie. Premierul, Antonio Costa a precizat, că instituțiile de învățământ nu reprezintă principalele spații de transmitere a virusului, însă doar așa, poate fi limitată circulația persoanelor pe timp de pandemie. Datele arată, că în ultima săptămână, numărul celor infectați cu Covid a crescut cu 20 la sută. 
sursa:jn.pt
La fel se vor închide și instituțiile preșcolare, "ATL-urile", universitățile. Părinții, care vor fi nevoiți să rămână cu copiii acasă, vor beneficia de o remunerare de 66%, plătită în părți egale de către angajator și serviciul social. 
”Se adoptă un set de măsuri pentru a sprijini familiile cu copii de până la 12 ani. În primul rând, absențele de la muncă vor fi justificate și va exista un sprijin similar celui, acordat în prima fază a lockdown-ului”, a conchis premierul.  
sursa:observator.pt
În același timp, vor rămâne deschise câteva instituții pentru copii cu vârsta sub 12 ani, ai căror părinți lucrează în servicii esențiale și nu pot întrerupe activitatea. 
La fel, vor continua să lucreze serviciile legate de intervenția timpurie și sprijinul pentru copii cu nevoi speciale, comisiile de protecție a tinerilor. 
În ceea ce privește serviciile publice, acestea vor activa în baza programărilor prealabile. Instanțele de judecată la fel se vor închide. Excepție se va face doar  în cazul actelor procedurale urgente. 
Măsurile adoptate vor fi reevaluate în termen de 15 zile. 
Portugalia are deja peste 20 de mii de persoane infectate cu varianta engleză a noului Coronavirus. Cercetătorii afirmă, că această variantă se răspândește mult mai rapid și afectează în mare parte tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani. Iar în câteva săptămâni, aceasta ar putea fi varianta dominantă în Portugalia. 
Astăzi, 21 ianuarie în Portugalia au fost înregistrate aproape 14 mii de cazuri noi de Covid și peste 200 de decese. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze