Cu trenul, după peripeții

Dor de ducă, dor de noi descoperiri, de aventuri și peripeții. Of, of, of, dar ce să faci, dacă acest Covid-19 ne-a făcut cu totul alte planuri și pentru 2020. 
Deja ieșim din casă, încercăm să savurăm plimbările și scurtele călătorii în orașele din apropiere. De această dată, am ales împreună cu familia să mergem în îndrăgitul și renumitul oraș turistic Lagos (a se citi Lagoș), din Portugalia, regiunea Algarve. 
Nu a fost nimic planificat, dar așa de regulă este și mai interesant. Ne-am echipat corespunzător, am aruncat în geantă măștile, gelul dezinfectant și am pornit. Cea mai plăcută călătorie pentru noi, rămâne a fi călătoria cu trenul. 
E adevărat, că era cât pe ce să pierdem trenul, pentru că, în fața noastră un grup mare de tineri spanioli, dornici de aventuri, la fel procura bilete. Și toată procedura a durat minute bune, până au achiziționat toți biletele. 
În vagon am fost vreo 7 persoane. 
Toți cu măști, fără excepție. 
Toți la distanța cuvenită unii de alții. 
Lagosul ne-a întâlnit cu un vânt puternic, timp posomorât și câteva persoane care așteptau în gară.
Dacă în anii trecuți, în această perioadă mișunau turiștii ca furncile pe aici, acum numărul călătorilor s-a redus drastic. 
Am făcut o scurtă plimbare, pentru a vedea îmrejurimile, pe care de altfel deja le cunoaștem atât de bine, pentru a admira renumitele peisaje din acest oraș. 
În fața noastră am întâlnit câteva persoane, dornice să ne propună o călătorie cu barca, vizitarea părții vechi a orașului, practicarea sporturilor nautice ș.a Oamenii ce lucrează în domeniul turismului, abia așteaptă să revină totul la normal, pentru a-și salva afacerea. Fără turiși, orașul practic e pierdut.
Lagos, ca de altfel toată regiunea Algarve, trăiește în mare parte din turism. Iar lipsa acestuia, a lăsat și va lăsa în continuare mari lacune nu doar pentru antreprenori, dar pentru toată economia țării. 
Așa mergând și discutând despre toată situația creată, am decis să facem o plimbare prin cele mai pitorești locuri din Lagos. Și pentru că, trebuia să mergem mult pe jos, am optat pentru taxi. Chiar dacă eram 5 persoane (toți membri ai familiei) și o mașină cu 7 locuri, conform noilor reguli de protecție, (legate de Covid-19) trebuia să ne deplasăm cu 2 automobile. Ne-am conformat și am pornit la drum. Evident, achitând din această cauză un preț dublu. În câteva minute am ajuns la destinație: Ponta da Piedade. 
Aici, uiți de toate problemele, îți reîncarci bateriile și încă odată înțelegi ce frumoasă este viața. 
Am admirat natura și deja sleiți de puteri am revenit în centrul orașului, exact la orele prânzului. Și pentru că, peste tot se simțea mirosul de pește și carne la grătar, am făcut un scurt popas la unul din cele mai cunoscute și apreciate restaurante din Lagos, ”Adega da Marina”. Pentru că, noile reguli de protecție pe timp de pandemie au impus și reorganizare în interiorul restaurantelor, am fost nevoiți să stăm afară, în rând, vreo 20 de minute. La intrare ne aștepta un chelner echipat cu vizieră (de altfel toți angajații purtau fie măști, fie viziere) și gelul dezinfectant. Am fost rugați să luăm loc la masă, care în acest timp deja era dezinfectată de o angajată. Abia în acest moment, am putut să ne dăm jos măștile. Toate mesele din restaurant au fost distanțate. Pot să vă spun, că acest lucru e destul de nefiresc pentru portughezi. Ei sunt obișnuiți să stea în localuri foarte aproape unii de alții. Mese lungi, cu scaune, ca la nunțile moldovenești. Și pentru mine a fost la început o chestie neordinară această ”apropiere”. Stai la masă practic cu persoane necunoscute, dar cu timpul m-am obișnuit. Acum, însă se impune distanța. Și portughezii s-au conformat. 
La masă ne-a fost adus meniul - din hârtie. Arăta ca un ziar. După ce ne-am făcut comanda, foaia cu meniul a mers direct la gunoi. Pentru că, toate meniurile făcute, sunt de unică folosință. 
Așteptarea de 20 de minute afară, și încă vreo câteva minute în interiorul restaurantului s-a meritat. Am mâncat pe săturate. Iar bucatele au fost fenomenale. 
După o masă copioasă, am decis să mai facem o plimbare. 
Așa, încet dar sigur am ajuns la ”Museu de Cera dos Descobrimentos” (Muzeul Figurilor de Ceară). În luna iunie, orarul de lucru este de la 10 la 13, și de la 15 la 18. În iulie, muzeul va reveni la orarul său normal, zilnic de la 10 la 19. Costul unui bilet este de 6 euro pentru adulți, 4 euro pentru copii (de la 6 la 15 ani) și tot 4 euro este prețul biletului pentru persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani. 
Este un mic muzeu, despre personalitățile și evenimentele marcante ale Portugaliei, despre descoperirile făcute de portughezi și despre alte momente curioase. 
La fiecare figură sau tablou, găsiți o descriere detaliată. De aici aflați ce buni navigatori au fost portughezii, ce lupte au pierdut și cum au ajuns pentru prima dată în Asia.  
Nu am putut pleca din muzeu, fără să achiziționăm ceva ca amintire și plus la toate, să ajutăm localul într-o oarecare măsură, să treacă peste această perioadă dificilă. 
Obosiți, dar extrem de mulțumiți de călătorie, am pornit spre gară, pentru a lua trenul în direcția Portimao. 
Dacă doriți și aveți posibilitate, călătoriți în siguranță. Țineți cont de regulile și recomandările autorităților. Nu vă supuneți riscului. 
Multă sănătate vă doresc și să ne auzim numai de bine. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze