În așteptarea turiștilor

Portugalia a fost prima țară europeană, ce a primit distincția ”Safe Travels”, care recunoaște respectarea normelor de securitate și de sănătate impuse de autoritățile sanitare. Titlul a fost oferit de către ”World Travel&Tourism Council” (WTTC). 
Prin asemenea distincție, se identifică destinațiile, care respectă protocoalele de sănătate și igienă, aliniate la Protocoalele de Călătorii Sigure, emise de WTTC. Informând astfel turiștii, că pot călători în siguranță, odată cu ridicarea restricțiilor. 
Noi continuăm ieșirea treptată din carantină. Zilnic, în Portugalia se redeschid tot mai multe localuri. Toți sunt în așteptarea îmbunătățirii situației cu COVID și revederea turiștilor. 
Împreună cu familia am decis să mergem în Alvor, un orășel prescăresc, care se află în apropiere de localitatea unde trăim (Portimao). 
Timpul a fost superb. Doar vântul a fost ceva mai puternic și rece, în rest, vreme perfectă de plimbare. 
Dacă anii trecuți, pe vremea asta erau o mulțime de turiști pe străzi, acum mai poți vedea lume, doar în unele restaurante, la ora prânzului. În rest, străzile sunt goale.
Am hoinărit pe străzile pustii, am remarcat noi construcții apărute, localuri noi deschise, dar și fețele triste ale proprietarilor de restaurante și cafenele, a comercianților ce vând suvenire și a celor care lucrează în domeniul turismului, organizează excursii, etc. 
Mergând agale, am remarcat instalații noi apărute în zonă. Este vorba de mai multe sculpturi din metal, ale artistului Carlos de Oliveira Correia. Constucțiile inedite, reprezintă un pescar, o femeie care pregătește momeală pentru pește și un bărbat care prinde crustacee. 
Prin instalarea acestor personaje de fier, autoritățile orașului au decis să aducă un omagiu oamenilor,  care și-au dedicat și continuă să-și dedice viața acestei meserii. 
La inaugurarea statuilor din metal, autorul acestor lucrări a menționat: ”Importanța oamenilor mării pornește din antichitate. Filozoful grec, Platon a spus, că în lume existau trei tipuri de oameni: cei vii, cei morți și cei care au mers în mare”. 
Aceste sculpturi nu au fost unicele pe care le-am întâlnit în calea noastră. Mergând pe faleză, am mai descoperit câteva construcții interesante. 
După plimbare am cam flămânzit. Mai ales, că se făcuse ora prânzului, iar de la cele câteva restaurante deschise în zonă, venea un miros delicios de pește și carne la grătar. Așa că, am decis să facem popasul. 
Și ce bine a mers berea rece, și ce priveliște frumoasă în jur. Iar când au adus mâncarea, a fost un adevărat extaz. 
Atât de bine ne-am relaxat și după mai multe săptămâni de stat pe acasă, în sfârșit am început să resimțim și să savurăm libertatea. 
Sper tare mult, să revenim cât mai repede la normalitate și să ne auzim doar de bine. 
P.S. Dacă aveți idei, istorii interesante sau doar întrebări, îmi puteți scrie în comentarii. Sau mă găsiți pe rețele de socializare: 

facebook: marinapin.blog
instagram: marinapin.blog


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze