Un ”pirat” moldovean, la bordul unei nave franceze

Câteva săptămâni în urmă am avut minunata ocazie de a vedea în realitate fregata ”Hermione” - replica vasului de război cu care marchizul La Fayette a traversat Atlanticul în anul 1780, pentru a-i sprijini pe americani contra Coroanei britanice.

În iarna lui 2018, vasul a pornit din Franța și va face 12 escale în Mediterană. Iar în luna iunie va reveni în portul Rochefort. În mai, fregata ”Hermione” a ajuns în orașul Portimao (Portugalia). Iar eu, nu am putut să pierd așa un eveniment.

Am aflat că, din echipajul fregatei face parte și moldoveanul Victor Movilă. Tânărul are 26 de ani și este originar din Telenești. 

Victor a absolvit o școală de arte plastice. Ulterior a învățat profesia de bucătar. Ca mai târziu, să fie student la UTM, filiera francofonă. Recent a obținut masterul în ”Business și Administrație”, la Universitatea din Nantes cu sediul în orașul Sofia, Bulgaria, unde la fel a studiat în franceză. 

Tânărul a aflat de la un prieten din Senegal, despre posibilitatea de a fi membru al echipajului  fregatei ”Hermione”. Condițiile principale au fost: starea fizică bună, abilitatea de a înota, cunoașterea limbii franceze, vârsta între 21 și 34 de ani (limita de vârstă fiind doar pentru voluntarii Organizației Internaționale a Francofoniei). Voluntarii aleși pentru această navigație fiind ajutați de circa 15 marinari de profesie. 

Victor spune că, rolul său pe ”Hermione” este de matelot. El execută o mulțime de manevre: tragerea frânghiilor specifice pentru ridicarea, remorcarea, încărcarea sau lărgirea pânzelor, întreținerea  corabiei, uneori dirijarea corabiei în număr de patru, sub supravegherea unui ofițer de șantier și multe altele. 

”Această experiență pentru mine înseamnă un vis devenit realitate. În cărțile pe care le-am citit mă vedeam adesea un pirat sau un marinar, acum am posibilitatea reală de a fi, nu doar de a visa. A fi parte din echipajul unui vas de epocă este ceva fenomenal”, mi-a spus Victor. 


Și eu îl cred, pentru că, acele doar câteva minute, cât m-am aflat pe navă, mi-au părut extrem de interesante. Cu adevărat ai impresia că ești în altă epocă. 











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze