Escapadă la Dublin (partea II)

Este pur și simplu inadmisibil să ajungi în orașul Dublin și să nu vizitezi catedralele, muzeele și bisericile irlandeze. Chiar dacă nu aveți posibilitate sau timp să intrați în toate edificiile istorice, cel puțin încercați să le vedeți din exterior. Arhitectura și grandoarea sunt nemaipomenite. 
Catedrala lui Hristos - este construită pe locul primei biserici din Dublin, care a fost înființată în 1028 și este din lemn. Este una din cele mai vechi clădiri ale Dublinului. Regele Edward VI a fost încoronat și și-a depus aici jurămintele. Tot aici se află îngropat și liderul anglo-normand Strongbow, care a cucerit Dublinul în 1170. Există și o criptă cu obiecte foarte vechi expuse. Se spune că, ar fi cea mai mare criptă construită vreodată într-o catedrală din Irlanda sau Marea Britanie. 
 
 
O scurtă plimbare și am ajuns din nou în fața unui obiectiv turistic - Catedrala Sf. Patrick.
Edificiul a fost ridicat în 1191 și restaurat în 1870. Este cea mai mare biserică din Irlanda, ce a fost construită pe locul unde se crede că Sf. Patrick și-a botezat adepții la credința creștină. 
 
Din 1713 și până în 1745 Jonathan Swift, autorul ”Călătoriilor lui Guliver„ a fost decan al Catedralei, iar mormântul și epitaful său pot fi văzute în catedrală. Clădirea este astăzi locația unor ceremonii publice naționale. Prețul unui bilet de intrare este de 8 euro. 
 
 
 
 
 
 
După excursia prin catedrală am decis să facem o scurtă plimbare la aer curat. Mare noroc pe capul nostru, că nu departe era o altă atracție cu care se mândresc localnicii din Dublin - ”St. Stephen`s Green Parc”.
 
 
 
 
 
Parcul are 22 de hectare și este cel mai mare parc din Dublin. Puteți să vă relaxați aici sau să luați un prânz la iarbă verde. Este destul de calm și plăcut acest loc, izolat de agitația orașului. 
 
 
După un scurt popas în parc, am pornit din nou la drum. De această dată am ajuns la Muzeul Național de Arheologie. 
 
În muzeu sunt expuse obiecte de artă, cultură și istorie naturală din Irlanda. Atracția principală este Trezoreria, care conține cea mai bună colecție de artefacte din aur, din Epoca de Bronz și Epoca de Fier. Tot aici veți vedea cea mai mare colecție de obiecte metalice medievale celtice. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
La etajul al doilea al muzeului, găsiți relicve din epoca vikingilor, datând din timpul domniei lor de aproape 400 de ani, peste Dublin. Intrarea la muzeu este gratuită. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Credeți că excursia prin muzeu a fost un ultim obiectiv turistic al zilei, evident că nu. Chiar dacă practic nu mai aveam puteri, am făcut tot posibilul să ajungem la renumitul ”Trinity College”. Este cea mai veche universitate din Irlanda, fondată în 1592. Campusul poate fi vizitat zilnic, accesul fiind liber. 
 
 
 
 
Însă cel mai popular loc de aici, este bineînțeles Vechea Bibliotecă. Aceasta are peste 6 milioane de volume, jurnale, manuscrise ce reflectă peste 400 de ani de dezvoltare academică. Arhitectura bibliotecii este nemaipomenită. Te simți un pitic în lumea cărților. 
 
 
 
 
 
 
Zeci de persoane au stat în rând pentru a cumpăra bilete de intrare la bibliotecă. Prețul unui bilet este de 12 euro. Copiii (până la vârsta de 12 ani ) intră gratuit. Vă recomand neapărat să vizitați această bibliotecă, la sigur o să vă placă. Plus la aceasta, la etajul inferior puteți cumpăra și suvenire ca amintire.

 
 
 
 
 
 
 
Sleiți de puteri, după o asemenea excursie, am mai făcut un popas pentru a savura o ceașcă de cafea și am ajuns într-un final acasă, pentru a reîncărca bateriile în cea de-a doua zi de aventură prin Dublin. 
 
Următoarea zi nu a fost la fel de însorită. Ba dimpotrivă, vântul s-a întețit și afară s-a mai răcorit. Dar acest lucru nu ne-a oprit. Ne-am îmbrăcat mai călduț și am pornit la drum. 
De această dată am ajuns în Howth - o suburbie din Dublin. Aici puteți vizita un castel, o mănăstire veche, faruri și trasee montane. 


 
 
 
 
 
 
Noi am avut norocul, după mulți ani să ne revedem și cu Victoria, o colegă de facultate, care s-a stabilit la Dublin de câțiva ani. Așa că, toți împreună ne-am plimbat prin împrejurimi. 
 
Am văzut farul Harbour și pub-urile din preajmă, bărcile pescărești și chiar o focă (am înețeles că sunt două foci aici, vedete locale). 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Chiar dacă nu am stat nici o secundă locului, vântul a fost într-atât de rece, încât am fost nevoiți să intrăm undeva să ne încălzim. Am ales cafeneaua ”Starbucks”. Ne-am salvat cu ceva cald și bun. Am reușit să ne încălzim, am discutat, ne-am împărtășit emoțiile și nici nu am observat, că între timp a și plouat un pic. 

Ne-am luat rămas bun de la Vica și am hoinărit un pic prin ”Howth Market” - o mică piață de artizanat, suvenire și diverse bucate din zonă. 
 
 
 

 
 
 
Și pentru că se apropia ora prânzului, verișorul soțului, Sergiu a zis că nu ne lasă să plecăm de aici, fără să gustăm ”Fish&Chips” local (fileu de pește prăjit, cu cartofi pai). Am intrat în unul din zecile de localuri de acest gen din zonă (Leo Burdock) și era arhiplin. Așa că, am hotărât să luăm mâncarea la pachet. Abia acasă am văzut ce porții imense sunt. A fost foarte gustos, dar personal pentru mine, prea mult. 


 
 
După un prânz copios a venit timpul să mergem spre aeroport. Aventura noastră din Dublin s-a încheiat. Un mare mulțumesc pentru Sergiu și Tamuna, care ne-au găzduit aceste două zile. A fost un weekend minunat. 
 
Bineînțeles, că nu am văzut încă multe atracții turistice, nu am reușit să ne vedem cu toți colegii și prietenii care locuiesc aici, de aceea planificăm să mai revenim în acest oraș minunat Dublin.
Pe curând.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze