Cărțile recomandate de soț

Eu și soțul meu citim literatură diferită. Rareori putem să citim aceeași carte. Fie el se plictisește de ceea ce citesc eu, fie eu nu prea sunt interesată de lecturile alese de el. Totuși, astăzi am decis să vă propun o listă de cărți recomandate de soțul meu. Iată și comentariile lui pentru fiecare lucrare citită.
1. Evanghelia după Isus Cristos (Jose Saramago) - Este cartea care te pune pe gânduri. De parcă Isus nici nu a fost sfânt sau fiu a lui Dumnezeu. Pui de om, cu nimic diferit de alți oameni. Unica diferență - a fost salvat de tatal său, fiind încă prunc, trăind și simțind complicitatea sa la crima comisă de Iosif (tatăl său nu a anunțat ceilalți părinți despre intenția lui Irod de a masacra pruncii din Betleem). În această lucrare, autorul încearcă să prezinte două teme tabu în lumea creștină: Dumnezeu și-a dus unicul fiu la moarte, doar pentru a-și satisface setea de sânge, și a doua, prin răstignirea lui Hristos, atotputernicul își va mări armata de suflete ce vor nimeri în Rai. Felul de redare a lui Saramago nu diferă de celelalte lucrări ale sale - fraze greu de digerat, înodate la prima vedere, lipsite de logică, dar care la un moment dat îți aruncă în față ideea. 
2. Quo Vadis (Henryk Sienkiewicz) - O lucrare, care la fel dorește să găsească răspuns la mai multe întrebări legate de Dumnezeu, și anume ”Ce este Dumnezeu?” ”De ce noi trebuie să-l urmăm?” ”Care este răsplata pentru venerarea Lui?” 
Acțiunea se desfășoară în perioada domniei împăratului roman Nero. Ligia, tânăra adeptă a creștinismului și Vinicius, un pui veritabil de citadin roman, încearcă să înfrunte toate greutățile pentru a se căsători. Iar personajul fără de care acest roman nu ar avea farmec și înțelepciune, este Petronius, unchiul lui Vinicius și apropiatul lui Nero, filosof și poet, care încearcă să-i împace pe toți și toate. 
3. La Răsărit de Eden (John Steinbeck) - Cartea este plină de filosofie și descrie viața familiei Trask din Salinas Valley, California. Lucrarea m-a fascinat prin simplul fapt, că a putut să explice cât este de bună și frumoasă viața. Cât de rău nu ar fi omul, oricum ceva bun există în sufletul său. 
Autorul abordează imoralitatea și mila, măreția și autodistrugerea. Iar într-un sfârșit, toate aceste aspecte ale ființei umane sunt surclasate de dragoste (dragostea părinților față de copii, a copiilor față de părinți, dragostea dintre femeie și bărbat). 
4. Dune (Frank Herbert) - Romanele reprezintă dezvoltarea fantastică a unui imperiu cosmic, condus sub formă de feudalism. Anumite planete fiind conduse de familii sau generații ale familiilor ce aprațin nobilimii, care au jurat credință casei imperiale Corrino. Șirul de cărți relatează viața universului și interacțiunea dintre diferite familii planetare pe o durată de 5000 de ani. 
Interesant, captivant, unde binele și rațiunea întotdeauna sunt învingătoare. 
5. Financiarul. Titanul. Stoicul (Theodore Dreiser) - Trilogia dorinței cuprinde cele 3 titluri, ce  relatează viața lui Frank Cowperwood. De mic, simțind gustul banilor, eroul principal încearcă prin toate metodele posibile să câștige mai mult de cei 2 cenți pe care i-a obținut cândva, prin vânzarea de ziare și apovizionarea vecinilor cu lapte. La fel ca și în lucrările lui Saramago, Dreiser folosește fraze lungi, cu atenție deosebită asupra detaliilor. Trilogia poate fi folosită cu ușurință ca enciclopedie pentru cei care vor să înțeleagă cum este structurată viața și care sunt legile afaceriștilor. 
6. Revolta lui Atlas (Ayn Rand) - Roman cu elemente de steampunk sau kiberpunk (elemente de ficțiune, care încearcă să reflecte o altă lume, axată pe perioade de timp diferite și categorii sociale). Autoarea încearcă să demonstreze, că dezvoltarea lumii este datorată anumitor creatori-atlanți (buni ingineri, finanțiști și filosofi). Dacă acești atlanți nu vor mai putea crea și gândi, ei vor pierde lupta cu guvernul de tip socialist. 
7. 1984 (George Orwell) - Lucrare ce își găsește locul în toate timpurile și în diverse topuri de cărți. Roman utopie, unde acțiunea are loc în urma unui război nuclear, după care a fost instaurat despotismul și totalitarismul. Libertatea de exprimare este minuțios urmărită și faptele istorice sunt întortocheate în așa fel, încât să fie benefice guvernului. O lucrare greu de citit, cu multă filosofie, dar până la urmă foarte și foarte interesantă. 
8. Contele de Monte-Cristo (Alexandre Dumas) - Romanul descrie viața lui Edmond Dantes. În carte sunt folosite date istorice din perioada lui Napoleon Bonaparte și înlăturarea acestuia de la tron, prin instaurarea monarhiei constituționale a lui Ludovic al XVIII-lea. Totate aceste evenimente au avut un rol important în cele ce i s-au întâmplat eroului principal. Un roman lung, dar deloc plictisitor. Autorul folosește multe dialoguri și detalii, descrieri a măreției și decăderii aristocrației franceze. 
9. Portretul unei familii turcești (Irfan Orga) - Cartea oferă detalii despre orașul Istanbul la începutul secolului XX și dispariția Impreiului Otoman. Totuși, în prim plan este adusă viața familiei autorului (un fel de autobiografie). Acesta povestește istoria familiei sale, care avea o afacere și era destul de înstărită, dar care devine una din cele mai sărace, după moartea tatălui său în Primul Război Mondial. O lucrarea frumoasă, cu detalii interesante din viața reală a turcilor otomani. 
10. Tuaregul (Alberto Vazquez-Figueroa) - Autorul a încercat să descrie cât mai real principialitatea și simplitatea vieții tuaregilor (trib din zona Maghrebului - nordul Africii). Cartea formulează principala regulă a tuaregilor, care spune că, ”fiecare oaspete ce intră în cortul tău se află sub protecția ta. Dacă nu l-ai putut proteja, ești obligat să te răzbuni”. O carte plină de acțiune, urmăriri, și tragedii. 
Astea au fost câteva din cărțile care i-au plăcut soțului meu și pe care le recomandtă cu încredere. Lectură plăcută ;) 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze