Lisabona, fără turiști

Din păcate, pandemia practic a pus turismul la pământ. Anul 2020 a fost un an extrem de greu din acest punct de vedere, dar nici anul 2021 se pare, că nu va fi unul mai favorabil. 
La sfârșitul anului trecut, când Portugalia a mai diminuat din restricții, împreună cu familia am avut ocazia să mergem în orașul Lisabona, pentru a perfecta niște acte. Am decis să profităm de această ocazie și să o facem un pic pe turiștii. Prin Lisabona am fost deja de câteva ori, dar aici de fiecare dată găsești ce să descoperi: parcuri, muzee, centre de divertisment, catedrale, restaurante.  
În această perioadă, pentru a atrage cumva turiștii, mai multe hotele, companii ce dau în chirie apartamente, au venit cu diverse oferte, pentru cazare. Așa că, am avut ocazia să profităm de promoții bune și ne-am rezervat un apartament chiar în inima Lisabonei, cu un preț redus cu 80 la sută. 
Având toate actele necesare cu noi, am procurat bilete la autobuz (Portimao-Lisabona) și am pornit la drum. 
Am primit din partea companiei ceva de-ale gurii (o sticlă cu apă și un sandwich), iar cele aproape 4 ore de drum au trecut destul de rapid. 
Am ajuns seara și până să vedem apartamentul, am avut ocazia să admirăm din taxi Lisabona nocturnă, care se pregătea de sărbători. 
Odată ajunși la destinație ”Lisbon Five Stars Apartments”, ne-am luat cheile rezervate și am făcut un tur prin apartament. 
Apartamentul s-a dovedit a fi destul de modern, stilat, dotat, încăpător, cu o priveliște minunată. 
Chiar dacă în mare parte, apartamentul ne-a plăcut, am găsit și lacune. Unele dispozitive erau defecte, iar responsabilii nu au aranjat corespunzător spațiul pentru toți cei cazați în apartament și nici nu răspundeau la numărul de telefon, pentru rezolva situația. A doua zi, aceștia au promis, că data viitoare când ne vom caza aici, vor oferi o reducere. 
Pentru că eram rupți de foame, am căutat localuri, unde să mâncăm. O parte erau închise, altele făceau doar livrare. După câteva minute de căutare am găsit un restaurant drăguț, ”Restaurante Marco”, care se pare că este destul de popular în zonă, pentru că oamenii stăteau în rând pentru a intra și localul era full. Ce să vă zic, sau noi eram extrem de flămânzi, sau cu adevărat mâncarea a fost super gustoasă.
Carne, cartofi prăjiți, ou, orez, renumita ”Francesinha”, ingrediente simple, dar combinate perfect și super delicios. 
După ce am păpat atât de bine, am decis să facem o plimbare înainte de somn. Pe străzi foarte puțină lume, multe localuri închise fie temporar, fie definitiv. Dar, capitala arăta atât de drăguț, cu luminițe de sărbătoare, cu brazi și localnici ieșiți să admire această frumusețe. 
Am reușit să facem și o călătorie cu tramvaiul.
O zi obositoare, dar interesantă și plăcută. Am adormit buștean. 
Dimineața ne-am pregătit micul dejun, admirând ploaia care s-a abătut deasupra Lisabonei. 
Am reușit să ne perfectăm documentele necesare și pentru a nu pierde fără rost timpul, am hotărât să mergem în majoritatea locurilor turistice din Lisabona. În primul rând, pentru că era ploios și trebuia undeva să ne ascundem, în al doilea rând, localnici și turiști practic nu îi vedeai pe străzi, respectiv a fost o bună oportunitate de a vedea locuri cunoscute, care de regulă, în sezon turistic, sunt arhipline, cu rânduri interminabile. 
Au urmat mii de pași, sute de fotografii și câteva locuri pe care le recomand din suflet să le vizitați când veți fi în Lisabona. Primul popas l-am făcut la ”Muzeul Maritim”. 
Muzeul are o colecție de aproape 17 mii de piese expuse: machete de nave, ambarcațiuni, hărți vechi și multe altele. Misiunea acestui muzeu, este de a păstra vie amintirea marilor realizări navale ale Portugaliei, cu începere din epoca marilor descoperiri geografice, până în prezent. 
Poate pentru unii este o plictiseală mersul la muzeu, pentru familia noastră în schimb, este un timp petrecut cu folos. În așa mod, cunoști mai bine istoria țării, cultura și oamenii. 
Ținând cont de faptul, că muzeul se află chiar în celebra ”Mănăstire Jeronimos”, nu am putut să nu vedem și această bijuterie a arhitecturii. 
Mănăstirea, construită în 1502, este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici se află mormnitele renumitului navigator Vasco da Gama și al poetului Luis de Camoes.  

Nu departe de Mănăstirea Jeronimos se află ”Monumentul Descoperirilor”. Acesta a fost ridicat în anul 1960 și evocă una dintre cele mai înfloritoare epoci istorice ale Portugaliei, anume cea a marilor descoperiri geografice, când țara domina comerțul maritim între continente. 
Am admirat cu plăcere monumentul, nu doar de jos, dar și din vârful construcției. În interiorul acestui monument, se află un muzeu, iar de sus se deschide o panoramă extraordinară asupra orașului. 
Epuizați și înfometați, am pornit să căutăm un local pentru a mânca ceva. 
Așa am poposit la ”Adega de Belem”. Cât de fericiți erau angajații, când au văzut, că am decis să intrăm anume în acest restaurant. Nu mai are rost să vă descriu cum a fost mâncarea. Extraordinară, este puțin spus. 

Și cum să nu savurezi după așa o masă copioasă, o cafea cu ceva dulce. Chiar în apropiere era ”Starbucks” și renumita patiserie ”Pasteis de Belem”. Ne-am împlinit o altă plăcere gastronomică și am pornit mai departe la drum. 
În cazul în care credeți, că ne-am oprit aici, vă greșiți amarnic. Mai aveam ceva timp până a lua autobuzul spre Portimao, de aceea am mers la un alt muzeu celebru din Lisabona: ”Muzeul Național al Trăsurilor”
Muzeul este unul din cele mai vizitate din Lisabona. Nu și în această perioadă pandemică. Noi când am fost, am zărit alți 2-3 vizitatori. De aceea, am reușit să admirăm detaliat fiecare exponat. Iar aici vă asigur, aveți ce vedea. Muzeul adăpostește o colecție unică de trăsuri regale ce datează din secolul XVII. Colecția cuprinde trăsuri folosite de către familiile regale portugheze, precum și unele exemplare europene, provenite din Anglia și Spania. Neapărat să vizitați acest muzeu. Este unic în felul său. 
 
Spre seară, nu am mai avut puteri. Am urcat cu plăcere în taxi și am mers spre un centru comercial. 
Am luat cina, am hoinărit un pic prin centru comercial și cu drag am pornit înapoi, spre Portimao. 
A fost o călătorie scurtă, obositoare, rapidă, dar atât de interesantă. Am revenit cu un car de energie, entuziasm și emoții plăcute. Eu vreau să cred, că vom reveni curând cu toții la viața noastră normală și vom reîncepe să ne bucurăm de niște lucruri, pe care poate le credeam banale, dar care ne erau atât de necesare. Să ne vedem cu toții sănătoși. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze