Revenirea treptată la normal

De săptămâna viitoare, Portugalia începe să iasă treptat din carantină. În această seară, 11 martie, premierul portughez Antonio Costa a oferit mai multe detalii referitor la planul aprobat de miniști. 
În această dimineață, la propunerea președintelui țării, Parlamentul a dat undă verde unei noi stări de urgență. Ulterior, Cabinetul de Miniștri s-a întrunit într-o ședință, unde a discutat ore bune etapele de ieșire din carantină. 
Antonio Costa a ținut să precizeze, că cifrele actuale ce țin de pandemie, permit deja țării să înceapă revenirea treptată la normal. 
Astfel, din 15 martie vor fi redeschise creșele, grădinițele și școlile pentru elevii din clasele primare. La fel, de luni vor reîncepe activitatea frizeriile, librăriile, saloanele de frumusețe, bibliotecile etc. În același timp, comerțul local, cu bunuri neesențiale va putea efectua vânzare la ghișeu. 
După Paști, și anume din 5 aprilie se planifică revenirea la lecții a copiilor din clasele mai mari. Totodată vor fi redeschise muzeele, sălile de sport (fără clase de grup), târgurile, magazinele cu o suprafață de până la 200 de m2 (cu ușă spre stradă), terasele cafenelelor și restaurantelor (cu maximum 4 persoane la o masă).
Din 19 aprilie reîncepe învățământul secundar și superior. Tot atunci vor fi deschise teatrele, cinematografele, sălile de concert, magazinele, centrele comerciale, restuarantele, cafenelele (care vor putea avea maxim 4 persoane la o masă în interior și 6 persoane afară, la terasă). Acestea vor putea funcționa de luni până vineri, până la ora 21.00, iar în weekend și de sărbători, până la ora 13.00. 
După 3 mai vor fi permise evenimentele mari (nunți, botezuri) în aer liber și în interior cu capacitate redusă (50%). Tot din această dată, restaurantele și cafenelele vor funcționa fără limită de timp și cu maxim 6 persoane la masă în interior și 10 persoane la masă pe terasă.
În același timp, autoritățile au ținut să menționeze, că va fi interzisă circulația între municipii la sfârșit de săptămână (20-21 martie) și în săptămâna înainte de Paști (26 martie - 5 aprilie). 
”Putem să începem redeschiderea în condiții de siguranță, dar într-un mod prudent și treptat.
În continuare regulile rămân în vigoare. Iar în următoarea perioadă, fiecare persoană trebuie dea dovadă de spirit civic”, a conchis premierul.  
Astăzi, 11 martie Portugalia a înregistrat 18 decese și 627 de cazuri noi de Covid-19. 

sursa: rtp.pt (traducere neoficială)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Cafeaua din Portugalia

Deserturi portugheze