Revenirea la școală

În mai puțin de o lună, elevii din Portugalia vor reveni la lecții. Cel puțin, începutul acestui an școlar va arăta ceva mai diferit, susțin autoritățile, care au prezentat recent câteva măsuri, ce vor fi introduse în instituțiile de învățământ, pentru a face față pandemiei Covid-19.
Pauzele vor fi de 5 minute, orele vor începe mai devreme și se vor termina mai târziu. Iar elevii mai mari, vor ajuta la dezinfectarea claselor și a cantinelor. 
În septembrie, părinții vor fi informați despre modul de funcționare a școlilor, cu garanția, că toate condițiile de siguranță vor fi respectate, iar elevii vor putea reveni fără probleme la studii. 
Unele reguli, cum ar fi utilizarea obligatorie a măștilor, dezinfectarea claselor, vor fi reguli pentru toți, dar vor exista și măsuri adaptate în dependență de fiecare școală în parte. 
Mulți directori au decic să prelungească programul de lucru a școlilor. Astfel, orele vor începe mai devreme, la 08.30 și se vor termina ceva mai târziu, la 19.00. 
Astfel, unii elevi vor avea lecții de dimineață, iar alții vor studia după masă. În cazul dat, se face referire la elevii mai mari (începând cu clasa a 7-a). 
Unele școli vor opta pentru pauze mai scurte, pentru a reduce numărul copiilor care se vor aduna în afara clasei. Evident, că și fără pauze mai lungi, elevii riscă să fie mai obisiți și să-și piardă concentrarea. Autoritățile recunosc, că în cazul dat nu există soluții ideale. Ceea ce este potrivit pentru o școală, poate fi total impracticabil pentru altă școală. 
În același timp, unele instituții de învățământ au decis, că în cazul cantinelor școlare se va practica serviciul ”take away”. 
Una din problemele cu care au dat nas în nas autoritățile, este lipsa lucrătorilor în școli. Din  acest motiv, mulți vor solicita sprijinul elevilor mai mari, în lucrările de dezinfectare a spațiilor școlii. ”Aceasta este o măsură care va fi discutată cu părinții și elevii, și pe care sperăm, că aceștia o vor accepta. Lucru dat va fi benefic pentru toți, altfel, riscul de contaminare va crește”, a conchis un oficial. 
În primele săptămâni, elevii vor recupera ceea ce au învățat  în urmă cu câteva luni, când studiile erau on-line. 
Pentru a sprijini recuperarea orelor, Ministerul Educației planifică să angajeze încă 2500 de cadre didactice. 
”Va fi un alt an de incertitudine, deoarece nu se știe cum va evolua pandemia Covid-19. Nu putem să facem planuri mari”, au explicat autoritățile. 
Pentru prima dată, profesorii au fost anunțati în prima jumătate a lunii august, unde vor fi plasați. Peste 15 mii, vor continua activitatea acolo, unde erau deja localizați. 
În același timp, Guvernul anunță, că în caz de necesitate, este gata să intervină și cu alte decizii, în dependență de situația din țară. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze