Carantină, iresponsabilitate, COVID-19 în Portugalia

Probabil nu mai este nici o țară pe acest pământ, unde nu s-ar vorbi despre COVID-19. Din păcate, acest virus a schimbat cursul vieții multora, dar și a luat deja multe vieți. 
Astăzi, o să vă descriu care este situația la acest capitol în Portugalia.
La moment (26 martie) în țară sunt înregistrate în total 60 de decese din cauza Coronavirusului. Iar peste 3500 de persoane sunt infectate. Autoritățile statului anunță, că următoarea perioadă va fi critică. Anume acum se așteaptă o creștere masivă a numărului persoanelor infectate. Între timp, Guvernul întreprinde diferite acțiuni pentru a diminua infectarea în masă a populației. 
Portugalia, la fel ca și alte țări, a decis închiderea școlilor, grădinițelor, instituțiilor publice, bazinelor, centrelor sportive și de divertisment. La rândul său, și-au oprit activitatea majoritatea hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor. Magazinele, băncile, farmaciile au trecut la un orar special de muncă. 
Pe rețele de socializare se discută aprins despre instaurarea carantinei. În timp ce unii oameni respectă recomandările autorităților și stau izolați în casă, alții se plimbă nestingheriți pe drumuri, organizează petreceri, practică sport în grup, merg la plajă, stau în cafenele. Unii critică Guvernul, menționând că, unele prevederi privind situația de urgență din Portugalia sunt prea blânde. Spre exemplu, potrivit hotărârii autorităților, cetățenii pot efectua scurte plimbări, pot practica sportul (dar numai nu în grup), pot ieși afară cu animalele de companie. Și chiar dacă sunt interzise ieșirile din casă în alte scopuri, se pare că, deocamdată nimeni nu verifică situația la capitolul dat.  
Totodată, portughezii fac apel atât la cetățeni străini, cât și la localnici, să se abțină de la călătorii prin Portugalia în acest moment. 
În timp ce moldovenii roagă diaspora să nu vină în această perioadă în Moldova, exact așa portughezii fac apel la conaționali, să rămână în țările unde se află acum (Spania, Franța, Elveția).
Dar, există o mulțime de portughezi și de turiști străini, care sunt total lipsiți de responsabilitate și spirit civic. Astfel, Portugalia a înregistrat până în prezent o mulțime de cazuri, în care persoane venite din alte țări, fiind infectate cu Coronavirus, infectau alți oameni.
Ultimul caz, discutat destul de aprins în presă și pe rețele de socializare, se referă la un cuplu de portughezi, revenit recent din Barcelona. Familia din Lisabona, a încălcat regimul de izolare. A decis să ia bilet la autobuz și să meargă la odihnă, la casa lor de vacanță din orașul Portimao (asta în timp ce aștepta rezultatele la testul COVID-19). 
Între timp au ajuns și rezultatele testului. Ambii soți au Coronavirus. Câte persoane au reușit cei doi să infecteze, doar bunul Dumnezeu știe. Cert este că, în orașul unde mă aflu eu, Portimao, numărul persoanelor infectate deja s-a dublat. 
Așa că, revin cu același mesaj deja a mia oară - ”Stați Acasă!”
Toți cei care aveți posibilitate, indiferent în ce țară sunteți, stați acasă.  Haideți să nu contribuim la răspândirea rapidă a virusului. 
Nu panicăm, gândim pozitiv, suntem optimiști și stăm acasă. 
Sănătate nouă tuturor!!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Cafeaua din Portugalia

Deserturi portugheze