Agenda muncitorului pe timp de carantină

Portugalia, la fel ca și multe alte țări e în carantină. Zilnic, cifrele se schimbă. Mii de infectați cu COVID-19, peste o sută de decese înregistrate până în acest moment. Dacă până acum au fost închise școlile, grădinițele, muzeele, piscinile, restaurantele, acum autoritățile au decis să restricționeze accesul la plaje, parcuri, terenuri de joacă etc. Oamenii sunt îndemnați să stea în continuare acasă. Să iasă doar pentru strictul necesar: magazin, farmacie, medic. 
Eu lucrez la un hipermarket din orașul Portimao (Algarve), la secția de legume și fructe. Iar astăzi o să vă descriu ultima mea zi de muncă, înainte de a intra și eu în carantină. 
Conducerea magazinului a format grupe de angajați, care muncesc pe rând în această perioadă. 14 zile lucrează un grup, alte 14 zile, celălalt grup. Prima săptămână a fost extrem de solicitantă și stresantă. În schimb cea de-a doua săptămână deja a fost mai calmă. 
28.03.2020
E ora 4 dimineața, când îmi sună deșteptătorul. Este sâmbătă. De mâine sunt și eu în carantină. Cât de repede au trecut aceste 14 zile și ce dificile au fost pe alocuri. Abia mă mai ridic din pat. Ce aș mai dormi vreo 5 minute. Când eram în Moldova și lucram la TV7, detestam filmările dis-de-dimineață. Să fi știut, că peste câțiva ani diminețile mele vor începe și mai devreme. Pentru început era greu. Acum m-am obișnuit cu acest grafic. 
20 de minute de chitire și am plecat la muncă. Toți dorm. Afară, țipenie de om. Doar eu și umbra mea. 
Am ajuns. Acum pot savura rapid o cafea. Mă îmbrac corespunzător și încep munca. 
5.00
Ajung la calculator. Mă uit rapid peste email-uri. Imprim informațiile de care am nevoie. Planific de ce produse va fi nevoie pentru săptămâna viitoare. Încep să fac comenzile pentru magazine, aziluri și alte instituții. 
5.30
Ajunge și camionul cu fructele și legumele comandate. Până colega descarcă mașina, eu îmi continui lucrul la calculator. După care, mai dau o privire peste secție, dezinfectez locul de muncă și pornesc ”motorul”.  De aici încolo începe și munca fizică. Adun în căruciorul de supermarket fructele și legumele ce au fost comandate de magazine mai mici, cafenele, restaurante. Comenzile s-au redus simțitor, pentru că, majoritatea localurilor s-au închis. Cele care mai funcționează acum, fac livrarea produselor, sau a mâncării la domiciliu. 
7.00
Magazinul se deschide și primii cumpărători își fac prezența. Din cauza la COVID-19, magazinul a aprobat reguli mai stricte. În interior pot intra concomitent doar 10-15 persoane. Clienții trebuie să păstreze distanța unii de alții, dar și de angajați. În acest sens au fost făcute delimitări speciale și afișate panouri informative. 
 
 
 
10.00
Timpul trece repede. Termin de făcut comenzile. În paralel discut cu cumpărătorii (la distanță) și le cântăresc produsele procurate. 
10.16 
Fug repede să mănânc ceva. Unii la ora asta abia se trezesc, dar eu deja iau prânzul :) O altă colegă rămâne în secție pentru a deservi cumpărătorii. 
11.00 
Revin la munca de la calculator. Din nou comenzi, planificări, precizări, email-uri. 
12.00
În magazin e mai liniște la ora asta. Chiar și atunci când nu e perioada de carantină. Prânzul la portughezi este sfânt. Împreună cu colega mea, începem să aranjăm secția. Cutii cu fructe și legume, unele grele, altele și mai grele. 
13.00
Analizez atent ce comenzi sunt deja planificate pentru ziua de luni. Selectez deoparte produsele necesare. Fac rapid ordine. 
13.50 
Notez într-un carnet informațiile pe care trebuie să le transmit șefei mele. Sper, că eu și colegii mei ne-am descurcat în aceste zile deloc ușoare. 
14.00
Gata cu munca. Este timpul să merg acasă. Înainte de toate, semnez un document prin care mă oblig să ies la serviciu în perioada următoare, în cazul în care cineva din colegi se va îmbolnăvi. 
14.10
Îmi amintesc, că de luni sunt în carantină și ar fi bine să îmi fac provizii. 
15.00
Îmi sun soțul. Help! Am cam exagerat cu cumpărăturile. Vino să mă ajuți. 
15.40
În sfârșit am ieșit din magazin. 
15.50
Cu toată nebunia asta, nici nu am observat ce primăvară frumoasă avem. Natura își continuă viața. 
 
16.00
Ora la care s-a închis magazinul, am ajuns în sfârșit și noi acasă. Am dezinfectat cumpărăturile, am pus la spălat hainele și am mers direct la baie. Tot de ce aveam eu nevoie în acel moment era o baie fierbinte. 
17.00
Era cât pe ce să adorm în baie. Un adevărat relax după o muncă istovitoare. 
17.30
Vorbesc la telefon cu șefa. Parcă nu am uitat nici un detaliu să-i relatez. Acum am poftă să privesc un film. Ador filmele. Curând vă promit o nouă listă de recomandări. 
19.00
Mi-e foame de numai pot. Ce bine când mama este alături. Mâncarea e gata în doi pași și trei mișcări. 
20.00
Privim știrile cu toată familia. Încercăm să vedem câte un pic din noutățile din Portugalia, din Moldova, din România și din Rusia. 
21.00
Este abia ora nouă seara, dar eu nu mai pot de somn. În Portugalia la ora asta localnicii își continuă cina, dar eu sunt gata să-mi dau întâlnire cu patul și perna. 

21.10 
Gata, sorry, nu mai rezist, sunt pe cale să adorm. Înainte de toate, le transmit un gând bun colegilor mei, care de luni încep munca și preiau în acest sens ștafeta pentru 14 zile. 
Totodată, vreau să le mulțumesc și să-mi exprim respectul pentru toți cei care lucrează în această perioadă. Este vorba de medici, polițiști, asistente medicale, farmaciști, pompieri, salvatori, vânzători, șoferi, poștași, jurnaliști și mulți, mulți alții. Sănătate și multă răbdare nouă la toți. Să ne auzim de bine. 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze