Te lingi pe degete

M-am gândit că, fiind în Portugalia ar fi interesant să scriu și despre felurile de mâncare de aici. De aceea, periodic o să postez și informații despre ce, cât și cum mănâncă portughezii.  
Trebuie să recunosc, că mâncarea de aici este ceva mai specifică și de regulă se prepară repede. Unele feluri de bucate nu sunt tocmai pe placul tuturor, altele te fac să te lingi pe degete. Astăzi voi descrie un fel de mâncare pe care l-am adorat. Se numește ”Francesinha”
Mâncarea este tradițional portugheză și vine din zona de nord a țării, mai exact din orașul Porto. Se spune că anume un imigrant portughez, provenind din Franța a adus această gustare. 
”Francesinha” (în traducere ar fi ”mica franceză”) este de fapt un sandwich mai special, făcut pe straturi, ce conține pâine, șuncă, cârnăciori, friptură, sau câteva feluri de carne prăjită și iar pâine. Toate fiind acoperite cu cașcaval, sau brânză topită, iar opțional poate fi adăugat un ou prăjit. Acest aranjament este așezat într-o farfurie cu mult sos picant. 
Chiar dacă în traducere ar însemna ”mica franceză”, acest fel de mâncare nu este nici pe departe de mici dimensiuni. Plus la aceasta el se servește cu o porție mare de cartofi prăjiți. Deci, este un sandwich plin de calorii, dar extrem de delicios. Fiecare bucătar are secretul său și rețeta ideală pentru o ”francesinha” adevărată. În prezent există deja și ”francesinha” cu ciuperci, ton, legume etc. Însă cel mai important ingredient rămâne a fi sosul. Specialiștii spun, că ar fi nevoie de 6 ore pentru pregătirea acestuia. El conține astfel de ingrediente ca: roșii, bere, brandy, ardei iute piri-piri.
sursa: http://lisbon.for91days.com/favorite-meals-lisbon/
”Francesinha” se servește fierbinte. Înainte de a începe să o savurați, ar fi bine să o tăiați în jumătate, pentru a vedea cât de apetisant a fost aranjată aceasta pe straturi. La final, pâinea din stratul de jos, înmuiată în sos, vă va face să vă lingeți pe degete și să lăsați farfuria curată. 
sursa: http://www.ovarnews.pt/festival-da-francesinha-em-ovar-espinho-e-gaia/
Acest tip de mâncare portugheză, merge perfect cu bere sau cu un vin roșu.
Mi-a plăcut mult ”Francesinha” și recomand cu încredere să o încercați în cazul în care ajungeți în Portugalia. 
În orașul Portimao (regiunea Algarve) cea mai gustoasă ”Francesinha” este preparată în localul ”Brutal Snack-Bar”. 
sursa: facebook.com

Să aveți poftă ;) 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze