Muzeul Președintelui

În orașul Portimao există un muzeu, care a fost inaugurat în anul 2009 în cinstea fostului președinte portughez Manuel Teixeira Gomes. Demnitarul, născut în 1860, era originar din Portimao, iar edificiul este chiar casa unde a locuit el și familia sa.
Portimonezii sunt tare mândri de faptul, că cel de-al 7-lea președinte al Portugaliei a fost și el portimonez. Practic peste tot în oraș veți vedea ceva ce are legătură cu Manuel Teixeira Gomes: picturi ce îl reprezintă, denumiri de străzi, biblioteci sau școli. 
Manuel Teixeira Gomes și-a făcut studiile în Franța. A scris cărți. Iar până a deveni șef de stat, el a deținut funcția de consul al Belgiei în regiunea Algarve. Ulterior a fost ambasador al Portugaliei în Marea Britanie și Spania. 
În anul 1923 a fost ales președinte al Portugaliei. Pe perioada cât s-a aflat la putere, el a fost mereu ținta atacurilor naționaliștilor și nu a reușit să facă față crizei politice. În 1925 a plecat benevol din funcție, acuzând probleme de sănătate. În același an a părăsit Portugalia și nu a revenit niciodată în patrie. 
La muzeul ce îi poartă numele s-au păstrat lucrurile președintelui, fotografiile, cărțile, documentele acestuia. 
 
 
 
 
 


 
Fostul șef de stat a decedat în anul 1941 în Algeria, fiind înmormântat tot acolo. Însă pe 16 octombrie 1950, la cererea familiei, rămășițele sale au fost transportate în cimitirul din Portimao. 
În prezent casa-muzeu este și un edificiu unde sunt organizate concerte, expoziții, recitaluri. 
 
 


 
 
 
Muzeul este deschis de luni până vineri, de la ora 10 la 18. Intrarea este liberă. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze