Mascote Olimpice

Ținând cont de faptul că, orașul Portimao din Portugalia a fost ales oraș european al sportului în anul 2019, practic majoritatea evenimentelor organizate aici au ca tematică - sportul. De această dată, la muzeul din Portimao a fost inaugurată o expoziție inedită de Mascote Olimpice.
În total la muzeu au fost expuse 49 de talismane. Fiecare din acestea având în dreptul său o descriere.
 
Mascota olimpică, fie un animal sau o figură umană reprezintă moștenirea culturală a țării gazdă și a fost introdusă la Jocurile din 1968 din Mexico. Dar, a început să joace un rol important deja de la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, cu debutul ursului Misha
 
 
Am admirat cu plăcere toate mascotele expuse și am lecturat atent istoria fiecărui simbol. 
Așa am aflat că, prima mascotă olimpică a fost creată în 1968 în timpul Jocurilor Olimpice de la Grenoble și a fost identificată ca ”Schuss”. Reprezinta forma unui om ce schiază, fiind pictat în culorile drapelului Franței. 

Însă, oficial prima mascotă olimpică a fost totuși Waldi, un câine ce a apărut la Munchen în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 1972. 
 
În Rio, Brazilia, Jocurile Olimpice din 2016 au văzut adoptarea finală a mascotei Vinicius, animalul care reprezintă mamiferele braziliene. 
Iar pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 din orașul Soci, au fost alese următoarele mascote: leopardul, ursul polar și iepurele. 
Tot din cadrul expoziției am aflat care va fi mascota Jocurilor Olimpice din vara anului 2020, care vor avea loc la Tokyo. Acest minunat talisman se numește Miraitowa. Este o combinație a cuvintelor nipone ”mirai” (viitor) și ”towa” (eternitate). Mascota este un personaj zâmbitor, inspirat din benzile animate japoneze. 
Expoziția mascotelor olimpice va funcționa până la 21 aprilie. 
 
 
 
Expoziția este destul de interesantă atât pentru copii, cât și pentru adulți. 
 
 
P.S. Apropo, în perioada 1 septembrie - 31 iulie, în ziua de duminică, de la 10 la 14, intrarea la muzeul Portimao este gratuită. Iar în perioada 1 - 31 august, orele cu intrare liberă sunt de la 15 la 19. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze