În drum spre castel

În luna septembrie am ajuns în orașul Silves, Portugalia (se pronunță corect Silveș). Nu este pentru prima dată când vizitez această localitate, dar de această dată, am avut mai mult timp să explorez acest minunat oraș medieval. 
Ca de obicei, împreună cu familia am luat de dimineață trenul din Portimao și peste 20 de minute eram deja în Silves. 
Gara din Silves era pustie. Iar noi am pornit agale la drum. 
Ținând cont, că gara de tren se află ceva mai departe de centrul orașului, am decis să luăm un taxi, care ne-a adus destul de rapid la destinație. 
Localitatea situată pe malul râului Arade, era cândva capitala regiunii Algarve. În secolul 8, Silves a fost ocupat de către mauri, care au impus un stil de viață diferit în oraș. Pe parcursul timpului, aici au fost duse bătălii între creștini și musulmani. De aceea, în oraș veți întâlni destul de multe lucruri ce au legătură directă cu lumea arabă. 

Alături de parcul din inima orașului, veți putea admira și câteva picturi murale deosebite. 
În această perioadă, ținând cont de situația cu Covid în toată lumea, numărul turiștilor nu a fost atât de mare, astfel, că pe străzi, de dimineață practic nu am întâlnit oameni. 
Uite așa fără grabă, am ajuns la o cafenea din zonă, unde am savurat cafea și ceva dulce. 
Ne-am încărcat cu calorii, pentru că, știam că urmează să depunem un pic de efort fizic - urcarea mai multor trepte, până la Castelul Silves. 
Când credeam că am ajuns  la destinație, surpriză, mai aveam un pic de drum de făcut până sus, la castel. 
Atunci, am decis să facem un scurt popas, iar în acel moment ne-am dat seama, că cineva ne urmărea. 
Pisica ce ne privea curioasă, s-a dovedit a fi tare drăgălașă și prietenoasă. 
Ne-am continuat drumul și ajunși mai sus, am avut parte de o frumoasă priveliște, pe care am admirat-o preț de câteva minute. 
Până a ajunge la castel, am trecut și pe la Catedrala Silves, construită în stil gotic, combinat cu alte epoci. 
În interior, Catedrala Silves arată și mai impunătoare. Peste tot am mers cu gura căscată. 
Impresionați de cele văzute, am continuat explorarea orașului și am ajuns în sfârșit la Castelul Silves. 
Castelul este considerat cel mai mare din regiunea Algarve și cel mai frumos exemplu de arhitectură militară islamică din Portugalia. 
De sus, se deschide o priveliște minunată spre tot orașul. 
Ne-am plimbat prin toate ruinele, am ridicat zeci de scări și am aflat cum trăiau aici oamenii pe timpuri. Ne-am contopit în toalitate cu istoria. 
Mi-a plăcut, că în interiorul castelului s-au amestecat destul de armonios diferite stiluri de arhitectură, iar noile elemente de decor, mai contemporane, nu sunt deloc deranjante. 
Tot aici, puteți admira și expoziții tematice, ale artiștilor plastici din toată lumea. 
Am ieșit destul de entuziasmați din castel și am plecat în continuare să hoinărim pe străzile orașului medieval. 
Evident, nu am putut pleca din Silves fără suvenire. 
Și, pentru că eram dornici de călătorie, de aventuri, de locuri noi, am decis să continuăm traseul și am ajuns la Muzeul Municipal de Arheologie din Silves. 
Inaugurat în 1990, muzeul vă permite să faceți o excursie în timp, prin artefacte care datează din secolul al XIII-lea. 
Cam peste tot unde mergem, ținem neapărat să ajungem și pe la muzee. Doar de aici poți afla cel mai bine cum a trăit fiecare popor, ce îndeletniciri avea, cum arăta, ce mânca și îmbrăca, ce inventa și cum evolua. 
De la etajul superior al muzeului, se deschide o priveliște minunată spre oraș. 
Apropo, prețurile de intrare în muzeu, castel, catedrală sunt simbolice 1-2 euro de persoană. În cazul în care vreți să vizitați mai multe atracții turistice odată, mai economisiți niște bani, pentru că se face reducere. Totodată, în această perioadă, peste tot sunt respectate cu strictețe regulile ce țin de Covid-19: distanța socială, purtarea obligatorie a măștilor, dezinfectarea mâinilor. 
Deja cam obosiți am ieșit din muzeu și am pornit încet pe străzile orașului. Am mai zăbovit la o cafenea, pentru că era destul de cald și am decis să ne mai răcorim. 
Taxiul ne-a adus din nou la destinație. Și de această dată, la gară țipenie de om. După orele prânzului, trenul ne-a adus înapoi în Portimao. 
A fost o călătorie spontană, dar foarte interesantă. Ne-a plăcut foarte mult orașul și am decis, că vom mai reveni neapărat aici, pentru o nouă aventură. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze