Castel, far și calmitate

În Portugalia vara continuă, chiar dacă suntem în plină toamnă. Vremea caldă, soarele care arde cu putere și mulțimea de turiști, sunt principalii indicatori, că sezonul ”estival” nu s-a încheiat deocamdată. De aceea, eu continui să profit de timpul bun de afară și, pe cât posibil încerc să vizitez localitățile din regiunea de Sud a Portugaliei.
În acest week-end, împreună cu familia am decis să mergem în localitatea Ferragudo, care se află la 10 minute distanță de orașul unde locuim (Portimao). În cazul în care porniți din Portimao cu autobuzul, trebuie să vă asigurați în privința orarului de circulație a rutei. Biletul într-o direcție costă 2,35 euro. Călătoria cu taxiul vă va costa aproape 6 euro (dacă porniți din Zona Ribeirinha din Portimao). În cazul în care sunteți mai multe persoane, vă este mai rentabil să vă luați un taxi.  
 
 
Ferragudo aparține municipiului Lagoa și are circa 2000 de locuitori. 
Este un sătuc de pescari, astfel că toate îndeletnicirile au fost cândva legate de râu, mare și pește. Apropo, chiar în centrul localității, este ridicat un monument ce aduce un omagiu pescarilor.
Astăzi, deși continuă să aibă aceeași legătură cu marea, activitatea economică a satului este strâns legată de turism. 
Este o localitate mică, care din păcate nu are prea multe puncte de atracție. Cel mai frumos și unic castel de aici, este ”Castelo de Sao Joao de Arade”. Fortificația a fost ridicată în anii 1480. Iar mai târziu, când a fost fondat satul Ferragudo (1520), a fost ridicat și un zid de apărare, peste rămășițele unei vechi construcții. În 1669, o furtună puternică a provocat daune considerabile fortăreței. Mult mai târziu, deja în 1754, fortificația a fost reparată și adusă într-o stare perfectă. Dar, exact un an mai târziu, în 1755, construcția este din nou grav afectată, de această dată din cauza unui cutremur puternic. O nouă reconstrucție a fost finalizată în 1765. Ulterior, fortăreața a trecut din nou prin diverse încercări. Iar la începutul secolului XX, această bijuterie istorică a ajuns în proprietate privată, fiind reședința poetului Joaquim Jose Coelho de Carvalho. 
La sfârșitul anilor 90, Vasco Pereira Coutinho (un impresar portughez) a achiziționat această minunată construcție. Astfel că, turiștii și localnicii pot doar fotografia de la distanță castelul. 
Tot aici, în sat există o mică biserică, unde localnicii vin să asculte slujbele, iar turiștii să facă poze. 
 
O altă atracție este farul ”Ponta do Altar”. Este un mare turn alb de aproape 3 metri înălțime, cu un felinar roșu circular. 
În rest, în Ferragudo puteți admira peisaje pitorești, puteți face plimbări sau plajă. 
 
 
În cazul în care sunteți obosiți de drumeții, puteți face un popas la una din zecile de localuri ce sunt deschise în localitate. Aici puteți savura un mic dejun cu o cafea și pastel de nata, sau puteți comanda un prânz copios, cu carne friptă, salată și orez, iar la cină să savurați sangria cu pește la grătar și cartofi. Pentru cei ce nu preferă bucate tradiționale portugheze, la fel este o alegere destul de variată de bucate (hamburger, pizza, pasta, sushi etc).  Prețurile sunt diferite. Dar pot să vă spun cu siguranță, că aici veți găsi multe localuri cu mâncare gustoasă, la preț destul de atractiv. 
Câteva ore petrecute în Ferragudo au trecut rapid, dar am primit o plăcere enormă de la această scurtă și calmă vizită în satul vecin. 
 
 
 
 
 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze