Desertul verii

”Bola de Berlim” - este un produs de patiserie, asemănător cu gogoașa, care este umplut tradițional cu cremă de ou, sau mai nou cu Nutella, gem de maracuia, caise, măr, sau fructe de pădure. Este un desert extrem de popular în Portugalia. 
Eu am denumit această bunătate gastronomică ”desertul verii”, pentru că, anume în sezonul estival, pe plajele din regiunea Algarve puteți vedea zeci de vânzători ambulanți, care comercializează acest produs. 
Rețeta acestor gogoși a fost preluată de la renumitul produs de patiserie berlinez (”Berliner”). Doar că, în Portugalia umplutura cea mai populară este crema de ou, iar gogoașa berlineză este umplută cu marmeladă sau gem. Totuși, ținând cont că în sezonul estival în Algarve, la odihnă vin mulți turiști străini, portughezii au început să facă deja și gogoși cu umpluturi cât mai diverse. 
 
Aceste mici bombe calorice, sunt atât de bune. Se topesc în gură. Preferata mea este gogoașa cu umplutură de gem de mere. 
De fapt, acest desert poate fi găsit în orice cofetărie, anul împrejur, dar totuși cel mai plăcut este să-l papi în timp ce te bronzezi pe malul oceanului :) În cazul în care ajungeți în Portugalia, vă recomand să gustați acest desert. O parte din turiștii străini nu este tocmai entuziasmată de ”Bola de Berlim” tradițională, adică cea care conține cremă de ou, de aceea, aceștia mai des aleg gogoși cu Nutella sau în general fără umplutură. 
Prețul unei gogoașe este de 1. 20 de euro. Bănuiesc că, vânzătorii ambulanți de ”Bola de Berlim”câștigă bine pe timp de vară, pentru că, zilnic rândurile după aceste bombe calorice sunt destul de mari. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze