Bine te-am găsit, Lisabona!

Mereu când avem drum spre Lisabona, ne oprim aici cu familia pe o zi sau două, pentru a continua să descoperim această minunată capitală. 
Ce nu s-ar spune despre Lisabona, mie îmi place acest oraș. Mereu mă surprinde cu ceva nou. 
Drumul din Portimao, spre Lisabona a fost rapid și plăcut. Autobuzul ne-a adus la destinație în mai puțin de 4 ore. 
Și de această dată, am reușit să găsim hotel la preț redus - 85 de euro camera, cu mic dejun inclus (Hotel Principe). 
Odată ajunși aici, am mers direct să ne cazăm. 
Însă, înainte de toate ne-am făcut testele la Covid-19. În Portugalia, potrivit legii, toți cei care doresc să se cazeze în hotel, trebuie să prezinte fie certificatul digital de vaccinare (UE), fie un test negativ la Covid. Noi, la acel moment, aveam administrată doar o singură doză de vaccin, de aceea am făcut pe loc testul. Totul a durat în jur de 20 de minute. 
După ce am arătat rezultatele testului la recepționist, ne-am înregistrat și am mers să ne cazăm. Numărul s-a dovedit a fi foarte drăguț, confortabil și spațios. 
Și pentru că era târziu (ora 22:00) eram rupți de foame și aveam puțin timp la dispoziție, până la închiderea restaurantelor, am mers într-un suflet, căutând ceva de mâncare. Doar că, (în iulie) la ora 22.30 restaurantele nu mai primeau clienți. Într-un final, am zărit un local specializat în hamburgeri - Family Burger Steakhouse. Arăta destul de simplu din exterior, nu era deloc atractiv, dar altă soluție nu aveam. Am mers direct acolo să ne încercăm norocul (era trecut un pic de 22:00). Proprietarul a fost destul de drăguț și ne-a primit cu inima deschisă, spunând că timp mai este și e gata să ne hrănească pe toți. 
Și în interior, localul nu arăta foarte diferit. La fel de simplu, cu diverse rețete de cocktailuri pe pereți, cu desene și inscripții. 
Am comandat rapid hamburger, cartofi pai și bere. În scurt timp, mâncarea a fost gata. 
Nu prea îmi amintesc multe localuri, unde aș fi mâncat așa burgeri delicioși. Cu adevărat erau super gustoși, suculenți și consistenți. Sau poate noi eram lihniți de foame și ne-au părut atât de buni. În orice caz, dacă veți fi prin Lisabona, recomand să treceți neapărat pe la Family Burger. Prețul unui burger este în jur de 10 euro. 
Apropo, văzând inscripțiile de pe pereți, nu am putut să nu lăsăm și noi un mesaj. Tata, fiind arhitect, a scris cu drag câteva cuvinte de mulțumire, lăsând și o pictură cu un personaj din desen animat. 
Am mâncat, ne-am săturat și am mai hoinărit un pic pe străzile pustii ale Lisabonei. 
Dimineața am privit cum răsare soarele, cum orașul se trezește fără grabă, cum încep a decola și a ateriza avioanele. 
După un mic-dejun copios, am pornit din nou la drum. 
Un prim punct al excursiei a fost Muzeul Calouste Gulbenkian. Clădirea a fost proiectată și concepută magnific, pentru a oferi o interacțiune constantă între arta expusă în interior și natura din exterior. 
Muzeul a fost deschis în anul 1969, la 14 ani după moartea lui Calouste Gulbenkian, un afacerist armean bogat, magnat al petrolului, filantrop și colecționar de artă, căruia muzeul și fundația ce îi poartă numele, își datorează existența. 
Gulbenkian a început să colecționeze de când era adolescent. Acesta a cumpărat, a schimbat și a donat opere de artă. Omul de afaceri a înființat și o fundație, pentru păstrarea colecției de artă, după care a și fost deschis muzeul. 
Muzeul adăpostește una din cele mai vaste și prestigioase colecții de lucrări de artă. Exponatele au fost adunate din diverse spații geografice și culturale. 
Chiar dacă nu sunteți mare amator de artă și nu vă atrag muzeele, vă dau asigurări, că acest loc o să vă impresioneze. Costul biletului de intrare este de 10 euro. Intrarea pentru copii (12 ani) este gratuită. 
După doza de artă frumoasă, am mers cu metroul spre inima Lisabonei. 
Am hoinărit pe străduțe mai mult și mai puțin aglomerate. 
Popasul l-am făcut la o cofetărie drăguță, specializată în renumitele prăjituri Pastel de Nata
Cafea+prăjitură=mmmm
Ne-am încărcat bateriile și am pornit din nou la drum. 
Pentru că renumita Praça do Comércio am vizitat-o de mai multe ori și o știm în lung și în lat, am decis să vedem celebra piață de sus. Special pentru turiști, există o asemenea experiență. Am urcat pe renumitul Arc de Triumf (Arco da Rua Augusta). Biletul ne-a costat 3 euro. 
De sus, priveliștea este pur și simplu minunată. Poți admira minute bune, fiecare parte a orașului. 
În căutarea frumosului ne-am continuat traseul. Așa am ajuns pe celebra stradă roz din Lisabona. Aici veți găsi o mulțime de cafenele și restaurante. Tot aici sunt organizate evenimente culturale, evenimente ce adună oamenii de artă, localnicii și turiștii. 
Și pentru că eram deja epuizați și înfometați, am decis să mâncăm ceva, să ne odihnim, după care să reluăm excursia. Am mers direct la un restaurant Pastelaria Recife, unde am mai mâncat și ne-a plăcut. Aici se adună nu doar turiștii, dar și mulți localnici. Echipa lucrează rapid și bine. Iar mâncarea, cu specific portughez, este foarte bună. Un prânz destul de copios, cu o porție zdravănă vă costă între 10-12 euro. 
Spre finalul călătoriei noastre, am reușit să ajungem la Parque das Nações. Este o zonă modernă, unde se găsește Oceanário, mai multe restaurante, baruri, cluburi, oficii și apartamente. 
Scurta călătorie s-a încheiat rapid, iar noi am revenit acasă super entuziasmați și dornici pentru noi aventuri. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze