Formula 1, măștile obligatorii și noi restricții în Portugalia

Tare agitate și pline de evenimente au fost ultimele două săptămâni în Portugalia. Evident, una dintre noutățile de top, care s-a regăsit pe primele pagini ale tuturor ziarelor, a fost Marele Premiu al Portugaliei.
Competiția Formula 1 s-a desfășurat în perioada 23-25 octombrie, pe Autodromul Portimao, din regiunea Algarve a Portugaliei. În aceste câteva zile, în oraș au fost organizate expoziții cu mașini sportive și mașini retro, distracții în aer liber și chiar un concert. 
Marele Premiu al Portugaliei s-a dovedit a fi un eveniment interesant și plin de adrenalină. Toată lumea a fost curioasă să vadă mașinile de mare viteză, echipele participante, piloții. 
Lewis Hamilton a fost acela, care a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Portugaliei și a devenit oficial cel mai de succes pilot din istorie. 
Pilotul britanic a ajuns la 92 de victorii, cu una mai mult decât legenda Michael Schumacher. 
Toate bune și frumoase până aici, dacă nu ar fi situația cu Coronavirusul din toată lumea. 
Inițial la competiția Formula 1, de pe Autodromul Portimao, erau așteptați peste 40 de mii de spectatori. Dar din cauza pandemiei, autoritățile au decis să reducă acest număr la 27 de mii. 
Cu toate acestea, numărul tuturor participanților la eveniment a fost destul de mare. În timp ce proprietarii de hotele, cafenele, restaurante s-au bucurat de numărul mare de persoane venite în regiunea Algarve, localnicii au criticat autoritățile pentru situația creată. 
Cel mai mult, oamenii s-au arătat indignați de faptul, că cei veniți să urmărească această cursă, nu au păstrat distanța socială la tribune, iar unii nu purtau nici măști. Cel puțin asta s-a văzut din pozele făcute în prima zi a competiției. 
Organizatorii au remediat situația în cea de-a doua zi, anunțând, că vor ține cont de toate recomandările. Iar cei care nu vor dori să se conformeze, vor fi rugați să părăsească autodromul. 
Parcă s-a încheiat cu bine evenimentul, alte nemulțumiri nu au fost, oficialii oarecum au dres busuiocul, dar uite că, în următoarele zile, au apărut vești noi, care iar au turnat gaz pe foc. 
Orașul Nazare, din regiunea mai nordică a Portugaliei este renumit pentru valurile spectaculoase și gigantice. Recent, așa un eveniment al naturii, a adunat mii de spectatori, mulți dintre care nu au ținut cont de distanță socială. Unii au învinuit din nou autoritățile pentru incompetență, alții i-au blamat pe cei care au venit să urmărească evenimentul. 
Critica nu s-a oprit nici la această etapă și asta pentru că, în perioada 30 octombrie-3 noiembrie, oficialii portughezi au impus restricții de circulație între județe. Astfel, că de Ziua Tuturor Sfinților portughezii ar trebui să stea mai mult pe acasă și mai puțin prin ospeții, sau pe la cimitire. 
Guvernul susține, că aceste măsuri sunt necesare în situația în care se află acum Portugalia. Zilnic aici sunt înregistrate deja peste 4 mii de cazuri noi de Coronavirus, iar medicii spun, că a crescut numărul deceselor și a persoanelor care ajung în stare gravă la spital. 
Ultimele date nu sunt deloc îmbucurătoare. Specialiștii au înregistrat la data de 31 octombrie, 4007 cazuri noi de Covid și 39 de decese.  
Între timp, 14 cazuri de Covid au fost depistate în rândul membrilor echipelor participante la Formula 1. Toate persoanele au fost izolate, după ce s-au aflat rezultatele testelor. 
Astfel, cabinetul de miniștri a dispus purtarea obligatorie a măștilor în spații deschise, în cazul în care nu există posibilitatea menținerii unei distanțe sociale. În caz contrar, vor fi aplicate amenzi.
În după amiaza zilei de sâmbătă, Guvernul a organizat o ședință extraordinară, subiectul principal fiind situația pandemică din țară. 
Premierul Antonio Costa a declarat, că Portugalia va procura teste rapide pentru diagnosticarea mai rapidă a virusului. Acesta a vorbit despre capacitatea spitalelor de a oferi tratament pentru cei bolnavi de Covid; organizarea noilor concursuri de angajare a medicilor și asistentelor medicale. 
Acesta a precizat, că în pofida situației create, cursa din cadrul Campionatului Mondial de MotoGP, care urmează să se desfășoare în perioada 20-22 noiembrie în Portimao, va fi totuși fără spectatori. 
În același timp, Consiliul de Miniștri a aprobat o rezoluție, care reînnoiește situația de calamitate pe întreg teritoriul național continental, începând cu 4 noiembrie și până pe 15 noiembrie. 
Restricțiile adoptate vor fi aplicate pentru 121 de județe din țară, care au peste 240 de cazuri de Covid la 100 de mii de locuitori. Măsurile se vor răsfrânge asupra a peste 7 milioane de locuitori. 
Autoritățile au îndemnat oamenii să nu iasă afară fără necesitate. La fel se schimbă programul de lucru. Unitățile comerciale se vor închide la ora 22, iar restaurantele la 22.30. Excepție se face pentru farmacii, benzinării, clinici etc. 
Revine munca la distanță, pentru cei care au o asemenea posibilitate. Vor fi interzise diverse evenimente și târguri. 
Premierul a mai spus, că școlile și grădinițele rămân deocamdată deschise, cu respectarea în continuare a tuturor normelor necesare. 
Autoritățile însă nu exclud o carantină generală, pentru primele două săptămâni ale lunii decembrie. 
La finalul discursului, șeful executivului a ținut să sublinieze, că cea mai bună modalitate pentru populație, de a ajuta Serviciul Național de Sănătate, este respectarea regulilor bine cunoscute de toți: distanța socială, igiena mâinilor și eticheta respiratorie. 
Sănătate și răbdare nouă în continuare. Să ne auzim de bine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze