Incendiul din Portugalia

Pentru nimeni nu este o noutate că, în fiecare vară, în diferite colțuri ale lumii sunt înregistrate tot mai multe incendii forestiere. Dar, pot să vă zic că, este una ce vezi la știri la televizor și cu totul altceva, când te afli nu departe de incendiu.


În urmă cu o săptămână, în regiunea Monchique, ce se află la 25-30 km de Portimao, Portugalia (orașul unde locuim) a început un incediu forestier. Pentru început nu ne făceam griji, pentru că, anul trecut la fel au fost înregistrate incendii forestiere în zona de Sud a Portugaliei, și din fericire totul a trecut cu bine. Doar că, de această dată, zilele treceau, iar incendiul devenea tot mai puternic și se răspândea simțitor spre satele din apropiere. 

Peste 250 de persoane, inclusiv dintr-un hotel din zonă, au fost evacuate și transportate la cea mai mare arenă din Portimao.
Câteva zile la rând, locuitorii orașelor din preajmă au putut vedea doar un cer suriu, plin de fum și multă cenușă. Iar noi ne gândeam serios la faptul, că ar fi bine să avem la îndemână actele și hainele necesare. Doar că, pompierii ne-au dat asigurări că, până în Portimao focul nu va ajunge și nu va fi necesară evacuarea.   


La lichidarea incendiului au fost implicați peste 1200 de pompieri și salvatori, 375 de autospeciale și câteva avioane și elicoptere. 

În timp ce pompierii luptau cu focul, algarvienii s-au mobilizat destul de rapid pe rețele de socializare. Oamenii aduceau toate cele necesare pompierilor și salvatorilor, dar și persoanelor care au fost evacuate. Nimeni nu a rămas indiferent la situația creată. 

Clinicile veterinare, diverse organizații și oameni simpli au oferit ajutorul necesar animalelor ce au suferit în urma incendiului. 
Din fericire incendiul a fost lichidat. Potrivit informațiilor apărute în presa portugeză, peste 30 de persoane au avut de suferit în urma incendiului. În același timp, mai bine de 26 de mii de hectare au ars. Iar 50 de case au fost distruse total sau parțial de foc. Iar autoritățile au inițiat o anchetă. 
Pe rețele de socializare, oamenii au criticat oficialii, menționând că, în Portugalia asemenea incendii sunt în fiecare an, dar nu se întreprinde nimic concret pentru a nu admite producerea acestora. 
Anul trecut 114 persoane au murit într-un incendiu asemănător. 
În aceste zile am înțeles încă o dată, cât de neînsemnați suntem noi și cât de cumplite pot fi dezastrele naturale. 

sursa foto: facebook.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze