Recensământul populației în Portugalia

În luna aprilie curent, în Portugalia va fi efectuat Recensământul Populației și Locuințelor 2021
Prima fază a recensământului a început pe 5 aprilie, cu distribuirea scrisorilor cu informațiile necesare, pentru a răspunde la cea mai mare operațiune statistică din țară, care acoperă toate locuințele și toți cetățenii naționali și străini cu domiciliul în Portugalia.
Recensământul general al populației și al locuințelor, are loc la fiecare 10 ani, iar răspunsurile sunt confidențiale. 
Scrisorile, care vor fi plasate în cutiile poștale, conțin codurile și toate informațiile necesare pentru răspunsul la recensăminte prin internet. 
Reprezentanții Institutului Național de Statistică, pot fi identificați printr-un document de identitate și o vestă, ca fiind angajați în procesul de organizare a recensământului. 
Etapa de distribuire a scrisorilor are o durată de două săptămâni, finalizarea fiind programată pentru 18 aprilie. 
Din 19 aprilie începe faza de răspuns la recensăminte prin internet (până pe 3 mai curent): 
Oficialii susțin, că răspunsul la recensământul 2021 pe internet, este ușor, sigur și rapid pentru cetățeni. În contextul epidemiologic actual, acest mod de colectare a datelor, minimizează contactele dintre persoane, sporind astfel securitatea.  
Pentru cetățenii, care nu pot oferi răspunsuri pe internet, se oferă alte modalități: telefonic, prezențial la oficiul administrației publice locale, sau prin completarea chestionarelor pe hârtie, livrate de către persoanele implicare în efectuarea recensământului. 
Chestionarele sunt disponibile în câteva limbi.
Faza de încheiere a recensământului este 31 mai. 
Mai multe detalii și informații importante, despre desfășurarea recensământului, puteți afla aici: 
În cazul în care refuzați să completați acest chestionar, este posibil să primiți o amendă cuprinsă între 250 de euro și 25 de mii de euro, sau  de la 500 de euro la 50 de mii de euro.  
În Decretul-lege nr.54 /2019 din 18 aprilie, sunt stabilite regulile care trebuie urmate în cazul Recensământului general al populației al XVI-lea și Recensământul general al locuințelor al VI-lea.
La articolul (Infracțiuni), se definește că „oricare dintre următoarele comportamente constituie o încălcare: ”neprezentarea informațiilor solicitate de Institutul Național de Statistică; furnizarea de informații inexacte, opoziție față de diligențele persoanelor implicate în activitatea de colectare a recensământului 2021; refuzul accesului la informațiile administrative". Această ultimă dispoziție privind „informațiile administrative”, privește serviciile și organismele administrației centrale, regionale și locale.
În articolul Amenzi (legea din 2008) se stabilește, că „infracțiunile prevăzute la alineatul 2 al articolului anterior sunt pedepsite cu o amendă de la 250 de euro, la 25.000 de euro, sau de la 500 de euro, la 50.000 de euro, în funcție de faptul dacă agentul este o persoană fizică sau juridică ”.
În articolul referitor la infracțiunile administrative, din Legea sistemului statistic național, se stabilește că, „constituie o infracțiune administrativă gravă, ori de câte ori există obligația de a furniza informații, oricare dintre următoarele comportamente: lipsa de răspuns la anchete în termenul stabilit de autoritatea statistică; răspunsuri la anchete care sunt în mod repetat inexacte și insuficiente; refuzul de a trimite informații autorităților statistice; ș.a.
Astfel, nerespectarea recensământului din 2021 constituie o infracțiune, care se pedepsește cu amendă. De aceea, ar fi bine, să vă găsiți timp pentru a răspunde la întrebările din chestionar. Baftă!

sursa: poligrafo.sapo.pt
(traducere neoficială)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze