Portugalia continuă ieșirea din carantină

Portugalia face un pas înainte și avansează în procesul de ieșire treptată din carantină. La nivel național, țara este sub 120 de cazuri noi de Covid, la 100 de mii de locuitori, a anunțat astăzi premierul Antonio Costa. 
Deocamdată, 19 județe rămân a fi peste pragul de risc. 
Prim-ministrul a reamintit, că normele în vigoare vor fi menținute până luni, inclusiv interzicerea circulației între municipalități. 
Iar din 5 aprilie vor fi redeschise:
Magazinele de până la 200 m2, cu intrare din stradă
Târgurile și piețele cu produse nealimentare (prin decizie municipală)
Terasele (cu maxim 4 persoane la o masă)
Muzeele, galeriile de artă, centrele de cultură etc.
Totodată, de luni vor fi permise activități în aer liber (până la 4 persoane) și activități fizice în sălile de sport, dar fără cursuri de grup. 
În același timp, elevii claselor primare revin la ore, după vacanța de Paști. 
Premierul a ținut să precizeze, că este important de continuat respectarea normelor în vigoare, pentru a avea rezultate bune și a depăși situația complicată creată de pandemie. 
sursa: sapo.pt
Tot astăzi, Parlamentul a aprobat un proiect de lege, care reînnoiește utilizarea obligatorie a măștilor în spațiile publice deschise, pentru încă 60 de zile. Amenzile, în cazul nerespectării legii, se ridică de la 100 la 500 de euro. 
sursa: publico.pt
În ceea ce privește intrarea în țară, hotarele cu Spania rămân a fi închise. 
Totodată, cetățenii care provin din state cu peste 500 de cazuri de Covid-19, la 100 de mii de locuitori, vor trebui să respecte o izolare profilactică de 14 zile, chiar dacă au testul negativ la Covid. 
La moment, această măsură se referă la 14 țări: 
- Brazilia
- Africa de Sud
- Marea Britanie
- Bulgaria
- Cehia
- Cipru
- Slovenia
- Estonia
- Franța
- Ungaria
- Italia
- Malta
- Polonia
- Suedia
sursa: tvi24.pt
Serviciul pentru străini și frontiere (SEF) a lansat joi un document bilingv pentru cetățenii celor 14 țări, pentru a eficientiza procesul de control al frontierei și pentru a furniza informații necesare în ceea ce privește carantina. 
sursa: jn.pt
Documentul este disponibil  pe internet, în limba portugheză și engleză. Datele indicate în acest act vor fi ulterior transmise Direcției Generale Sănătate, care va cunoaște locația cetățenilor, obligați să stea în izolare profilactică 14 zile. Pasagerii vor primi pe e-mail o cerere de confirmare a adresei, după care, în același mod, vor obține și un certificat, pe care îl vor prezenta inspectorilor SEF la controlul de frontieră. Numai după această procedură, va fi permisă intrarea în Portugalia. 
sursa: sapo.pt
În Portugalia, astăzi (1.04.2021) au fost înregistrate 592 de cazuri noi de Covid și 11 decese. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze