Festivalul castanelor


La 11 noiembrie, în Portugalia este marcată sărbătoarea catolică - Sfântul Martin. 
Legenda spune că, odată, un soldat roman pe nume Martin, mergea prin Alentejo  (Portugalia). Era frig și ploua. Pe drum, el a întâlnit un cerșetor. Martin nu avea ce să-i ofere acestuia, atunci a rupt mantia sa în două și l-a acoperit pe cerșetor. În acel moment ploaia s-a oprit și a apărut soarele, care i-a încălzit pe cei doi drumeți.

În popor, sărbătoarea mai este numită Magusto. Celebrarea durează 10 zile. Iar la 11 noiembrie portughezii se adună la o masă festivă, beau vin și mănâncă tradiționalele castane, cântă și dansează. Astfel, oamenii își iau rămas bun de la vremea caldă și spun bun venit anotimpului rece.


Totodată, în diferite localități ale Portugaliei sunt organizate evenimente cu ocazia acestei zile. La Portimao, oraș ce se află în sudul Portugaliei, tradițional are loc un festival în aer liber. 
Localnicii și turiștii se distrează, cântă, savurează din dulciurile puse în vânzare: biscuiți, turte dulci, checuri, nuci și desigur castane. 

Oamenii stau la coadă minute bune pentru a cumpăra o duzină de castane coapte (12 bucăți – 2 euro). Acestea au un gust specific. Sunt dulci și deosebit de bune cât le mănânci fierbinți. În cele câteva zile, cât durează festivalul, se mănâncă sute de kilograme de castane.

Tarabele cu deserturi, suvenire, obiecte de uz casnic, haine, fructe și legume, la fel atrag sute de cumpărători. Fiecare își poate găsi ceva pe potrivă, de la șosete la automobile. Iar cea mai mare atracție, în special pentru copii, este Parcul de Distracție. 


Foto:






































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze