Agricultura criminală

Mizerie, foame, prostituție și suicid. Aceasta este viața mai multor imigranți, ajunși să muncească în domeniul agriculturii, în Portugalia. Despre ilegalități se știa și până acum, doar că, în acest moment, din cauza situației epidemiologice din țară și a creșterii numărului de infectări cu Covid-19, inclusiv în rândul imigranților, autoritățile portugheze au pornit mai multe verificări și au depistat sute de persoane, ce munceau ilegal în agricultură și trăiau în condiții mizerabile. 
Jurnaliștii portughezi au efectuat câteva investigații și au publicat mai multe articole la acest subiect, menționând, că situația dată este bine cunoscută de toată lumea, doar că, autoritățile, puterile politice, poliția, deseori închid ochii la ceea ce se întâmplă. 
Majoritatea imigranților, care muncesc în Portugalia, domeniul agriculturii sunt din: India, Nepal, Bangladesh, Senegal, Nigeria, Angola, Pakistan, Brazilia, Moldova, Ucraina, România, Bulgaria. O bună parte din ei, lucrează în condiții greu de descris, cu salarii mizere. Iar situația actuală cu Covid-19, practic i-a făcut sclavi pe mulți dintre aceștia. 
În ultimul deceniu a crescut numărul persoanelor traficate și au fost reținute grupări criminale, care organizau trafic de ființe umane. Cele mai cunoscute regiuni, unde au fost descoperite aceste ilegalități sunt: Beja, Ferreira do Alentejo, Odemira, Aljustrel și Moura. 
Presa locală menționează, că potrivit unor date estimative, în țară sunt mii de imigranți ilegali, care trăiesc în condiții precare, muncesc extra ore pe zi, nu primesc prestații sociale și au salarii mizere. Există cazuri, unde zeci de oameni locuiesc într-o singură casă, nu au condiții sanitare de trai și sunt înfometați. 
În toată țara, grupuri criminale, compuse din elemente din Europa de Est și din India, au semănat cultura terorii și subjugării. În cele mai dese cazuri, imigranții sunt păcăliți. Inițial le sunt achitate cheltuielile pentru transport și cazare, ulterior, muncitorii pot rămâne fără acte și fiind intimidați, rămân a fi exploatați prin muncă. 
În urma unei operațiuni (în Torres Vedras, Beja, Odemira) organizate de organele de drept din Portugalia, au fost reținute 18 persoane (13 bărbați și 5 femei) și identificate peste 100 de victime. În urma a 28 de percheziții, au fost efectuate arestări pentru infracțiuni grave, precum trafic de persoane, proxenetism, fals în documente și asociere criminală.
Din datele care se cunosc, aproximativ 50% din acești imigranți, sunt de origine asiatică, urmează cei din Africa de Vest, Europa de Est și Africa de Nord. 
Din Europa de Est, care a constituit marele val de imigrație din primul deceniu al secolului XXI, imigranții continuă să ajungă pe cale terestră, cu microbuzele și autobuzele. În perioada octombrie-martie, în Portugalia săptămânal ajung autobuze înregistrate în Republica Moldova, dar mulți oameni revin în țară după o lună sau două, deoarece nu suportă condițiile foarte dure de muncă și condițiile de trai. 
Cei din țările asiatice ajung în Europa pe calea aerului, fiind chemați de prieteni sau membri ai familiei. 
Marea epopee este într-adevăr pentru cei din Africa. Vizele pentru intrarea legală în spațiul Schengen sunt costisitoare și durează ceva timp, de aceea multe persoane încearcă ilegal să ajungă aici, dar în medie 25% din imigranți, își pierd viața în drum spre un trai mai bun. 
Evident, că nu putem generaliza la capitolul dat. Există și cazuri fericite, unde oamenii lucrează legal în domeniul dat, având condiții decente de muncă, cu salarii bune și stabilitate profesională, fiind mulțumiți, că au optat pentru Portugalia. 

P.S. În orice situație, este extrem de important, de verificat orice ofertă de muncă. Iar în cazul în care ați ajuns într-o situație neclară, sau întâmpinați anumite probleme, drepturile voastre fiind încălcate, oricând puteți apela după ajutor la organele de drept din țară, fie la reprezentanții ambasadei. 

Traducere neoficială.
Text adaptat.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze