Lockdown până în aprilie?

A trecut aproape o lună de la anunțarea unui nou lockdown în Portugalia, iar autoritățile susțin, că rezultatele sunt îmbucurătoare. A scăzut numărul deceselor și infectărilor din cauza Coronavirusului. Dar, chiar și așa, diferiți oficiali declară, că lockdown-ul ar putea fi prelungit până în martie, sau chiar aprilie. 
sursa: dnoticias.pt
De cealaltă parte, reprezetanții restaurantelor, cafenelelor, saloanelor de frumusețe, micii antreprenori, care au fost nevoiți să-și stopeze activitatea, susțin, că nu vor face față unui lockdown. Fără un ajutor din partea statului, multe companii riscă să se închidă definitiv. 
sursa: visitlisboa.com
Ministra muncii a declarat astăzi, 10 februarie, că în primele două săptămâni de la noul lockdown, 61 mii de persoane au solicitat susținere financiară din partea statului. Acest ajutor l-au primit până acum aproape 200 mii de persoane, începând din primăvara lui 2020, ceea ce reprezintă 83 milioane de euro. Sprijinul financiar oferit de către stat, acoperă doar 66% din salariul funcționarului. 
sursa: observator.pt
Între timp, în Portugalia elevii au început lecțiile în regim online și deocamdată nu a fost anunțat, cât ar putea dura școala la distanță. 
Iar frontierele terestre dintre Spania și Portugalia vor rămâne închise, deocamdată până în luna martie, au declarat oficialii spanioli. 
sursa: tsf.pt
La 10 februarie curent, în Portugalia au fost înregistrate 161 de decese din cauza Covid-19 și peste 4 mii de infectări. 
sursa: publico.pt
Un grup de specialiști din Germania a venit în țară, pentru a oferi sprijin necesar echipelor portugheze în lupta cu pandemia. Totodată, Belgia și Austria s-au oferit la fel să acorde ajutorul necesar medicilor. 
sursa: dw.com
În ceea ce privește vaccinarea populației, în Portugalia a pornit un adevărat scandal. Mai mulți angajați ai instituțiilor statului, reprezentanți ai diferitor companii private, cunoscuți, prieteni, rude, s-au regăsit în lista persoanelor vaccinate, cu toate că, nu cădeau sub incidența celor cu prioritate. 
sursa: https://covid19.min-saude.pt/
În aceeași ordine de idei, mai mulți specialiști susțin, că procesul de vaccinare se mișcă prea lent în Portugalia. Cele mai recente date furnizate de Ministerul Sănătății, pentru 10 februarie 2021, arată că,  1,14% dintre portughezi au primit deja cele două doze de vaccin - adică sunt complet vaccinați împotriva Covid-19. Aceasta înseamnă, că 68,86% dintre cetățeni trebuie să se vaccineze în continuare, pentru a obține imunitatea de grup (deși acest prag poate varia în funcție de previziuni). Pentru a ajunge la obiectivul propus, Portugalia ar trebui să-și mărească capacitatea de vaccinare actuală de 7 ori. 
sursa: publico.pt
Prima fază a Planului Național de Vaccinare, a început în Portugalia la 27 decembrie anul trecut. Aceasta se adresează grupurilor cu cel mai mare risc, profesioniștilor din prima linie în combaterea pandemiei, angajaților și rezidenților din cadrul azilurilor de bătrâni, persoanelor cu vârsta mai mare de 80 de ani, persoanelor cu peste 50 de ani, cu anumite patologii cronice. În această listă au fost incluși și cei ce dețin funcții înalte în  cadrul organelor implicate în soluționarea stării de urgență. În total, la această etapă, ar trebui să fie vaccinați 1,6 milioane de portughezi. 

Sursa: traducere neoficială/text+diagramă @publico.pt

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cafeaua din Portugalia

Pește, fructe de mare și alte vietăți comestibile din Portugalia

Deserturi portugheze